16-04-13

Huurschatter.be berekent correcte huurprijs

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (foto) heeft de website Huurschatter.be gelanceerd. Daar kunnen zowel huurders als verhuurders voortaan terecht om uit te zoeken of ze een faire prijs betalen of vragen voor hun woning. Na enkele uren raakte de website al overbelast.

Een team van de KU Leuven analyseerde de afgelopen drie jaar de huurmarkt, om een correcte inschatting van de prijzen per regio te kunnen maken. "We analyseerden onder meer de databank van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en keken naar de verkoopprijzen van huizen in alle steden en gemeenten", zegt onderzoeker Frank Vastmans, die het project leidde.

Werking
Het resultaat is een zeer uitgebreide databank. Wie op Huurschatter.be invult waar hij wil wonen en welke eisen hij aan zijn toekomstige woonst stelt, zoals een terras of een recente badkamer, krijgt een prijsvork waarbinnen de maandelijkse huur zou moeten liggen.

"Die vork kan worden gebruikt bij een onderhandeling met de verhuurder", zegt Van den Bossche. "De huurder kan zo aandringen op een prijsverlaging, maar ook bijvoorbeeld op een extra investering, zoals een nieuwe verwarmingsketel."

Verhuurders
Ook voor de verhuurders heeft de databank voordelen volgens de minister. "De Vlaamse woningmarkt wordt gekenmerkt door een groot aantal niet-professionele verhuurders. Zij weten niet altijd welke prijs ze moeten aanrekenen en kunnen daar vanaf nu de simulator voor gebruiken."

Nog een stap verder gaan de Sociale Verhuurkantoren, die al zowat 6.400 woningen op vraag van de eigenaar aanbieden aan sociale huurders. "De eigenaars worden op die manier verlost van alle administratieve rompslomp en krijgen gegarandeerd elke maand correct betaald", stelt Van den Bossche. De komende weken wordt een advertentiecampagne voor de Sociale Verhuurkantoren gevoerd op televisie en op het internet.

Overbelasting
Slechts enkele uren na de lancering van de website huurschatter.be op dinsdagmiddag raakte de website overbelast. Wie op de webpagina de correcte huurprijs voor zijn woonst wilde berekenen, stootte op een foutmelding.

"De site is veel succesvoller dan we hadden kunnen hopen, wellicht ook door de media-aandacht errond", klinkt het bij het kabinet van Vlaamse minister van Wonen en initiatiefnemer Freya Van den Bossche. "Sinds de lancering vanmiddag deden al 5.000 bezoekers de test, waarvan 2.800 op hetzelfde moment. Een bezoek is vrij rekenintensief omdat er redelijk veel gegevens ingevoerd moeten worden, die met verschillende databanken gekruist moeten worden. Dat maakt dat de webpagina overbelast raakte".

Er wordt momenteel extra capaciteit toegevoegd om de website snel opnieuw bereikbaar te maken. www.huurschatter.be zou zo snel terug moeten werken. Bron : www.hln.be

19:47 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.