29-01-13

Hypothecaire aftrek van bestaande woningen blijft

De Vlaamse regering bevestigt dat wie nu al van een hypothecaire aftrek geniet, zal die niet verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat. "De Vlaamse regering verzekert dat, zoals bij de vorige staatshervormingen, de lopende engagementen door haar zullen nagekomen worden", aldus minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA). Vanochtend meldde de VRT-radio dat de Vlaamse Woonraad wil dat de woonbonus wordt afgebouwd, ook voor bestaande leningen. Volgens de Woonraad zou het te duur zijn om de fiscale aftrek van de hypothecaire lening in zijn huidige vorm te behouden.

De bevoegdheid over de hypothecaire aftrek gaat volgend jaar over naar de gewesten. De Woonraad heeft nu een advies klaar voor een grondige hervorming wanneer het zover is.

Overgangsmaatregelen
Concreet zou de Woonraad pleiten voor een drastische afbouw, weliswaar met overgangsmaatregelen voor de bestaande leningen. De kostprijs van het systeem zou tegen 2024 immers verdubbelen en zo onbetaalbaar worden, terwijl het ook de woningprijzen opdrijft, geen verschil maakt tussen arm en rijk en niet geldt voor wie huurt.

Kris Peeters
Vorig jaar barstte de discussie over de hypothecaire aftrek ook al eens los. Na heel wat onduidelijkheid bevestigde de Vlaamse regering toen formeel dat het fiscaal voordeel voor de lopende hypotheken ook na de bevoegdheidsoverdracht naar Vlaanderen onverminderd zal blijven bestaan. "Er is dus geen enkele reden om daar aan te twijfelen", verzekerden minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) toen samen.

Bevestiging
En dat wordt door de Vlaamse regering nu bevestigd: wie nu al van een hypothecaire aftrek geniet, zal die niet verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat. "De Vlaamse regering verzekert dat, zoals bij de vorige staatshervormingen, de lopende engagementen door haar zullen nagekomen worden", beklemtonen minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

Blijven steunen
Minister Van den Bossche benadrukt nu dat daar intussen niets aan veranderd is. "De Vlaamse regering zal niet terugkomen op gemaakte engagementen", verzekert ze. "Het is onnodig dat mensen zich zorgen maken." Ook Peeters en Muyters betreuren de ongerustheid. Ze herinneren eraan dat de Vlaamse regering de woningbouw en vernieuwbouw fiscaal wenst te blijven ondersteunen, met haar bevoegdheden inzake belastingverminderingen en -kredieten.

"Het advies van de Woonraad is een advies van deze raad op eigen initiatief en bindt op geen enkele wijze de Vlaamse regering", onderstrepen de ministers nog.

Compromis
Hoe Vlaanderen zal omgaan met nieuwe hypothecaire leningen, ligt voorlopig nog open. "Dat zal afhangen van het compromis dat daarover bereikt wordt binnen de regering", klinkt het nog. Of de bevoegdheid deze legislatuur nog naar Vlaanderen zal overkomen, is bovendien nog maar de vraag.Bron : www.hln.be

16:39 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-13

Fors minder steun voor zonnepanelen

Het Vlaams Energieagentschap stelt voor de steun voor nieuwe zonne-installaties te verlagen tot 21 euro per 1.000 kWh. In dat geval zou de terugbetalingstermijn voor zonnepanelen stijgen naar ongeveer twaalf jaar. Dat staat in de Coreliokranten.

Met het voorstel komt er definitief een einde aan de forse ondersteuning van de zonnepanelen, aldus de kranten. Tot eind 2009 werd zonne-energie ondersteund met 450 euro per megawattuur opgewekte energie. Vorig jaar was de steun al gezakt tot 90 euro. Het voorstel van het Vlaams Energieagentschap houdt rekening met de netvergoeding die alle eigenaars van kleine zonne- installaties vanaf dit jaar moeten betalen voor de stroomdistributie.

De Vlaamse regering legt normaal vrijdag de hoogte van de steun vast, maar de kans is klein dat het ver afwijkt van het voorstel van het Vlaams Energieagentschap. De installateurs van zonnepanelen hopen nog op een licht hoger bedrag. Bron : www.hln.be

08:37 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonnepanelen |  Facebook |