07-12-12

Vergoeding zonnepanelen

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, zal daar vanaf 1 januari een netvergoeding voor moeten betalen. Tenzij er een slimme meter wordt geplaatst.
 

De federale energieregulator Creg heeft zijn fiat gegeven voor de heffing, die uitkomt op 53 euro per geïnstalleerde kilowatt. Particulieren die zonnepanelen geïnstalleerd hebben en stroom op het net injecteren, zullen hierdoor vanaf 1 januari om en bij de 250 euro aan netvergoeding moeten betalen. Het bedrag van 53 euro per kilowatt geldt voor de komende twee jaren. Vanaf 2015 is het de bedoeling dat de Vlaamse energieregulator Vreg bevoegd wordt.

De heffing komt er voor alle stroominstallaties met een vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kilowatt. Het gaat meestal om zonnepaneleninstallaties, maar er vallen ook kleine windmolenparken en andere kleine stroominstallaties onder de regeling. Aangezien het gemiddeld vermogen van de installaties ongeveer 4,8 kilowatt bedragen, zal de gemiddelde Vlaamse zonnepanelenbezitter de komende twee jaren een vergoeding van 250 euro moeten bijdragen.

De Vlaamse distributienetbeheerders Eandis (waarin de gemeenten en Electrabel aandeelhouders zijn) en Infrax (zuivere intercommunales zonder Electrabel) hadden de vraag - om aan gezinnen met zonnepanelen op hun dak vanaf 2013 een vergoeding te vragen van 50 euro per geïnstalleerde kilowatt - voorgelegd aan de Creg. Ze meenden immers dat er een discriminatie bestond tussen de elektriciteitsverbruikers die geen zonnepanelen hebben, en zij die er wel over beschikken. Die laatste groep draagt namelijk weinig of helemaal niet bij tot de netkosten, terwijl ze wel dat net gebruiken om hun overtollige stroom op het net te zetten, of om elektriciteit af te nemen. De Creg volgde en heeft nu beslist "een punt te zetten achter de discriminatie".

Van den Bossche voorstander

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche steunt de invoering van een netvergoeding voor particulieren met zonnepanelen vanaf 1 januari. Volgens de sp.a-minister zouden zonnepanelen rendabel blijven zonder subsidies én met de invoering van een netvergoeding.

Van den Bossche toonde zich in het verleden al voorstander van een netvergoeding. Zij vindt het niet meer dan normaal dat wie het net gebruikt, daar ook voor betaalt. En mensen met zonnepanelen gebruiken het net evengoed als andere gebruikers, en zelfs tweemaal, met name om er stroom op te zetten en om er stroom af te nemen.

Rendabel zonder subsidie

Uit een recente studie van het Vlaams Energieagentschap (VEA) is intussen gebleken dat zonnepanelen rendabel zijn zonder overheidssubsidies. Of de afgebouwde Vlaamse subsidies voor zonnepanelen naar 0 gebracht worden, is afwachten. "Die VEA-studie is voor feedback naar de verschillende stakeholders", luidt het op het kabinet-Van den Bossche. Volgens de sp.a-minister blijkt uit berekeningen dat zonnepanelen ook rendabel blijven zonder subsidies wanneer de voorgestelde netvergoeding zou ingevoerd worden.

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum van oppositiepartij Groen vraagt intussen meer duidelijkheid van de Vlaamse regering. "Het wordt tijd dat de Vlaamse regering duidelijkheid creëert. Wat zal er gebeuren vanaf 1 januari?", aldus Sanctorum. Bron : netto.tijd.be

13:00 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |