06-10-12

Gezinnen met zonnepanelen moeten netvergoeding van 200 euro per jaar betalen

Vanaf 2013 zullen particulieren met zonnepanelen op hun dak jaarlijks een netvergoeding moeten betalen van gemiddeld 200 euro, volgens een voorstel dat de distributienetbeheerders Eandis en Infrax hebben uitgewerkt. De federale energieregulator Creg moet wel nog zijn toelating geven aan het voorstel. Dat staat vandaag in de Coreliokranten.

Eandis en Infrax zijn het volgens de kranten eens geraakt over een netvergoeding van 50 euro per kilowatt voor zonnepannelen op privédaken. De maatregel treft iedereen met een installatie met een vermogen tot 10 kilowatt. Aangezien de gemiddelde capaciteit in Vlaanderen rond 4 kilowatt schommelt, gaan de netbeheerders ervan uit dat het gemiddeld 200 euro per gezin gaat kosten.

De invoering van de netvergoeding voor zonne-energie was een onderdeel van de hervorming van de groene stroomsubsidiëring. Dat plan omvatte een forse verlaging van de zeer gulle subsidie, maar ook het voorstel om een beperkte netvergoeding in te voeren. Momenteel moeten eigenaars van zonnepanelen immers niet betalen voor het gebruiken van het stroomnet, terwijl ze het net wel dubbel gebruiken: om er stroom op te zetten, en om er stroom af te halen.

"Veel te veel"
Het kan niet dat de netvergoeding voor particulieren met zonnepanelen hoger ligt dan wat de producenten van kern- en fossiele energie moeten betalen. Dat zegt Alex Polfliet van PV Vlaanderen, de sectororganisatie van fotovoltaïsche bedrijven. "We hebben er in principe geen bezwaar tegen dat eigenaars van zonnepanelen een bijdrage moeten leveren, maar het moet wel billijk zijn", zegt Polfliet. "Er blijft in vergelijking met de 90 euro per groenestroomcertificaat maar weinig steun meer over." Bovendien berekende Polfliet dat de vergoeding die particulieren met zonnepanelen zouden moeten betalen, met 45 euro per megawattuur een pak hoger ligt dan wat de producenten van kernenergie en fossiele energie moeten betalen om hun energie op het net te brengen. Zij betalen 3,13 euro per megawattuur, zegt de voorzitter van de sectororganisatie.
Bron : www.hln.be

18:05 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Is het zo dat de netvergoeding berekent wordt op kilowatt piek en niet op werkelijk geproduceerde kilowatt zoals we deze aangeven?Als dit zo blijkt te zijn is dan wel eerlijk om zo die vergoeding te verkrijgen want niet iedereen zijn zonnepanelen staan ideaal opgesteld.Een punt is ook dat na de garantieperiodes voor zonnepanelen en omvormers de kosten voor eigenaars zijn .Mogen wij dat dan aan Freya aanrekenen?

Gepost door: nachtergaele | 01-02-13

De commentaren zijn gesloten.