28-02-11

Vorig jaar 1.200 klachten over bouwblunders

Sinds de oprichting van het meldpunt voor bouwblunders van de Federale Overheidsdienst Economie, in maart vorig jaar, zijn er bij de dienst ruim 1.200 klachten binnen gelopen. De meeste klachten gaan over constructiefouten, faillissementen en het niet (correct) uitvoeren van de bestelde werken.

Bouwen of verbouwen, voor veel Belgen met een baksteen in de maag is het een droom. Af en toe wordt die droom echter een nachtmerrie, wanneer ze in aanraking komen met een onbetrouwbare aannemer, geconfronteerd worden met een faillissement of met constructiefouten.
 
Nadat een tv-programma heel wat misstanden aan het licht had gebracht, richtte de FOD Economie vorig jaar een meldpunt voor bouwblunders op. Een werkgroep behandelt de klachten zelf of stuurt de klagers door naar de relevante dienst, zoals de Verzoeningscommissie Bouw, of naar de rechtbank. De FOD Economie controleert de betrokken aannemers op registratie en de juiste vaardigheden. In dat verband zijn sinds de oprichting van het meldpunt 22 processen-verbaal opgesteld.
 
Om kandidaat-bouwers en -verbouwers nog beter te informeren verspreidt de FOD Economie nu ook een brochure met nuttige tips en informatie om bouwproblemen te voorkomen. Zo wordt bouwers aangeraden altijd een schriftelijke bevestiging te vragen, voorzichtig te zijn met contante betalingen en referenties van firma's na te gaan. Bron : www.hln.be

12:07 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-11

Elektriciteitscontrole bij verkoop huis is lege doos

De verplichte elektriciteitskeuring bij de verkoop van een huis is een maatregel voor niets. Zo goed als alle installaties worden afgekeurd, maar sancties zijn er niet, zo staat in De Morgen.

Sinds juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht om een huis te kunnen verkopen. De controles vallen in 99 procent van de gevallen negatief uit, zegt BTV, een van de grootste officieel erkende controleorganismen in België. "Het probleem is dat zo'n keuring een zaak is van alles of niets. Je haalt 100 procent of je bent gebuisd."
 
Nog niet één pv
De koper van een huis met een negatieve keuring krijgt tijd om aanpassingen te doen en een nieuwe keuring aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan moet er een proces-verbaal volgen dat naar het parket gaat. Maar sinds de invoering van de verplichting werd nog geen enkele keer een pv opgesteld. "De federale overheidsdienst Economie heeft onvoldoende mensen om dat soort controles uit te voeren", klinkt het op het kabinet van minister Paul Magnette (PS).
 
Problemen verzekering
Een overheidssanctie komt er misschien niet, maar het ontbreken van een attest kan toch tot problemen leiden, luidt het nog. "Wanneer er brand uitbreekt en je kan geen attest voorleggen, dan kan dat problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij."
 
De minister is niet van plan aanpassingen door te voeren. "Er worden nu heel wat installaties afgekeurd, maar dat zal er binnen een paar jaar wel voor zorgen dat de kwaliteit van die installaties gevoelig verbetert", aldus zijn woordvoerster. Bron : www.hln.be

02:02 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |