30-01-11

Zonnepanelen bij 90.000 Vlaamse gezinnen

media_xl_4033038.jpegVlaanderen telt vandaag al ongeveer 90.000 kleine, huishoudelijke zonnepaneleninstallaties. Dat bericht De Zondag. Het aantal ontvangen aanvragen tot toekenning van groenestroomcertificaten voor kleine zonnepaneleninstallaties (kleiner dan of gelijk aan 10kW) bleef van maand tot maand redelijk stabiel in 2010. Aan het einde van het jaar was er een toename.
 
Tot augustus 2010 ontving de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maandelijks rond de 2.500 aanvragen. Tussen september en november was er een stijging van het aantal maandelijks ontvangen aanvragen tot ongeveer 3.500 per maand.
 
In december was er een piek met bijna 6.000 aanvragen, die veroorzaakt werd door de aangekondigde verlaging van de subsidies begin januari 2011.
 
Vorig jaar werd in Vlaanderen 430.000 Megawattuur zonne-energie geproduceerd, goed voor 15 procent van alle in Vlaanderen geproduceerde groene elektriciteit en 1 procent van de totale in Vlaanderen verbruikte elektrische energie. Bron : www.hln.be

17:28 Gepost door Antraciet in Actualiteit, Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-11

Hoe geld verdienen met uw woning ?

Een eigen huis hoeft geen zwart gat te zijn dat uw spaargeld tot de laatste cent opslokt. Als u het een beetje handig speelt, kunt u er ook geld mee verdienen. We zetten voor u 4 suggesties op een rij.

De kinderen zijn het huis uit en twee van de vijf grote slaapkamers staan permanent stof te vangen. Eigenlijk houdt u wel van dat grote huis. Zomaar verkopen is dus geen optie. Maar een van de kamers verhuren zou wel extra geld in het laatje brengen.

Verhuur een deel van de woning
Voor u dat idee uitwerkt, moet u eerst goed kijken of er niet te veel praktische bezwaren zijn. Heeft u een extra badkamer ter beschikking die uw huurder – zonder al te veel overlast - kan gebruiken? Welke delen van het huis bent u bereid met hem te delen (inkom, overloop,..)?

Wanneer u weet welk deel u wilt verhuren, controleert u het best eerst of dat deel ook voldoet aan de comfort- en veiligheidsnormen die worden opgelegd door het kamerdecreet van 1997. Is dat niet het geval, dan dreigt uw bijverdienste een kopzorg te worden. Om uw huis te verbouwen tot studentenkamers heeft u immers een stedebouwkundige vergunning nodig en moet u een conformiteitsattest (aan te vragen bij de gemeente) kunnen voorleggen.

Administratieve rompslomp, verbouwingskosten... Reken goed uit of het allemaal de moeite loont. Voor een ruime studentenkamer in Leuven en Gent kunt u gemakkelijk tot 400 euro vragen, voor een krap bemeten kot in een kleinere studentenstad: amper 150 euro.

Uw extra inkomsten worden uiteraard belast. Een rechter van het Hof van Beroep in Antwerpen oordeelde in januari 2009 dat het bij huur uit studentenkamers om ‘diverse inkomsten’ gaat en die vallen onder het 'lagere' tarief van 33 procent (plus gemeentebelasting). Van een 12 maandencontract voor 400 euro (4.800 euro bruto) houdt u dus ongeveer 3.200 euro over. Stel dat u de ruimte niet aan een privépersoon, maar aan een bedrijf of een vereniging verhuurt, dan wordt het brutobedrag, verminderd met 40 procent, bij uw belastbaar inkomen geteld. Hetzelfde geldt voor garages, parkeerterreinen en opritten.

LEES MEER: Wanneer betaalt u minder onroerende voorheffing?

Bied uw loft aan als filmlocatie
Uw huis op tv of in de film. Zo’n gek idee is het niet. Liever dan interieurs minutieus na te bouwen in een studio draaien de Belgische regisseurs op locatie. De vraag naar gevels, woonkamers en lofts die tot de verbeelding spreken is erg hoog. Er bestaan wel handige databases, zoals de locatiesite van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en de praktische hulpsite van het filmfonds van de Franstalige gemeenschap. Toch werken de meeste regisseurs op bestelling als ze een gezinswoning willen filmen.

Tomas Coppejans, locatiescout voor de Gentse filmproducent Menuet, zegt dat hij dagelijks de baan op gaat op zoek naar de plek die de regisseur in zijn hoofd heeft. “Het is een beetje getuige van Jehova spelen. We bellen gewoon aan en leggen de mensen uit wat we voor ogen hebben en hoelang we willen draaien", zegt Coppejans, die momenteel scoutingswerk doet voor de VTM-politieserie Code 37.

Ook de vergoeding komt vrij snel ter sprake. "Alles hangt af van het budget. We streven naar 150 euro per dag. Maar het kan tot 300 euro gaan", zegt Coppejans. Dan is de reclamewereld een pak guller. Daar wordt makkelijk 2.000 euro en meer betaald.

Zodra er een akkoord is, komt alles netjes op papier. De producent sluit een contract af met de eigenaar van de woning. In de prijs zit een verzekering tegen schade aan de woning. "Een schrammetje op het parket wordt meteen vergoed", aldus Coppejans. Aan interieurs wordt nauwelijks gesleuteld. "Meestal hebben we niet de luxe om een interieur aan te kleden zoals wij het willen. Onze decorman moet liefst zo weinig mogelijk werk hebben. En het is geen uitzondering dat we het scenario moeten aanpassen aan het interieur."

Als u het toeval een handje wil helpen en in uw woning een geschikte filmlocatie ziet, neemt u het best contact op met het Vlaams Filmfonds of met het Filmfonds van de Franstalige Gemeenschap.

Verhuur uw gevel voor reclame
Uw huis, dat aan een druk kruispunt ligt, heeft een mooie blanke gevel. Uitermate geschikt voor een reclamepaneel zal u denken. Alleen is er een probleem. Gevelreclame wordt meestal opgehangen op initiatief van een bedrijf. Wie geïnteresseerd is, zal met u contact opnemen, niet omgekeerd.

Het bedrijf doet een voorstel, er wordt een contract afgesloten voor een aantal jaar (een beetje zoals een huurcontract, met termijnen van 3, 6 of 9 jaar). Financieel wordt u er niet meteen veel beter van. Een contract dat vandaag wordt afgesloten, voorziet meestal in een vergoeding die schommelt rond 50 euro per maand. Oudere contracten (die u kunt overerven wanneer u een huis koopt) schepen de eigenaar soms af met 75 euro per jaar.

Ruil uw woning (in plaats van op hotel te gaan)
Zelfs in de vakantie kan uw huis geld opbrengen. Door te ruilen met een huiseigenaar in Sydney hoeft u zich niet blauw te betalen aan een hotel of een vakantiehuis. En zo bespaart u meteen ruwweg 1.000 euro per week. Terwijl u down under rondtoert, zorgt een Australiër ervoor dat uw huis in België er bewoond uitziet. En dat leidt tot nog meer besparingen. Want u hoeft geen bewakingsfirma in te huren of het asiel te betalen waar u de hond twee weken onderbrengt.

Enige kostprijs is het lidmaatschap van het huisruilagentschap, dat meestal schommelt tussen 50 en 70 euro per jaar.

Bron : netto.tijd.be

23:44 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |