17-02-10

Uw dak isoleren brengt meer op dan dat het kost.

Uw dak isoleren is zeker het eerste wat u moet doen als u uw energieverbruik wilt drukken. Via het dak gaat de meeste warmte verloren... En dankzij de belastingvoordelen en premies is die investering in geen tijd terugverdiend.

 

Minder energie verbruiken in uw woning begint bij een goede isolatie. Warmte gaat verloren via de vloer, de muren en het dak als die niet goed geïsoleerd zijn. Terwijl muren of vloeren van een bestaande woning extra isoleren niet simpel is, is uw dak isoleren meestal wel een haalbaar project. Als u weet dat een slecht geïsoleerd dak verantwoordelijk is voor een kwart van het warmteverlies in een woning, dan is het duidelijk dat uw dak isoleren de eerste stap is als u uw woning energiezuiniger wilt maken.

Ook de overheden in ons land beseffen dat een goede dakisolatie cruciaal is om ons gezamenlijk energieverbruik terug te dringen. Ze geven dan ook heel wat subsidies aan wie de nodige ingrepen doet in zijn woning. Dankzij die subsidies kunt u de kostprijs van uw dakisolatie fors terugdringen. De bouwsite Livios oordeelt dat het dak isoleren in een bestaande woning zelfs 'spotgoedkoop' is. "Zeg maar gerust een nuloperatie." Een investering van 2.000 euro kan in Vlaanderen volgens de berekening van Livios worden teruggebracht tot 300 euro dankzij belastingverminderingen en premies van de verschillende overheden.

We zetten de verschillende subsidies voor dakisolatie op een rij. 

Federaal: 40% belastingvermindering of -krediet
U mag 40 procent van de totale factuurwaarde (inclusief btw) in uw fiscale aangifte opnemen, met een maximum van 2.770 euro voor inkomstenjaar 2010. Dat grensbedrag bereikt u vanaf een investering van 6.925 euro. Is uw investering hoger, zodat u de drempel van 2.770 euro overschrijdt, dan mag u het overschot van die belastingvermindering overdragen naar de 3 volgende belastbare tijdperken.

In principe is de belastingvermindering beperkt tot de isolatie van het dak. Voor onbewoonbare zolders wordt echter aanvaard dat de isolatie van de vloer van de zolder (of de isolatie van het plafond van de bovenste verdieping) ook voor de belastingvermindering in aanmerking komt. Alleen roofing leggen of de dakpannen vervangen is niet genoeg om recht te hebben op de belastingvermindering.

Het is de factuurdatum die telt, niet de datum van de uitgevoerde werken. Het plafond geldt per woning. Bent u eigenaar van verschillende woningen waarin u energiebesparende werken laat uitvoeren, dan hebt u voor elk van die woningen recht op de belastingvermindering.

Om recht te hebben op de belastingvermindering, moet het gebruikte isolatiemateriaal een thermische weerstand 'R' hebben die gelijk is aan of groter dan 2,5 vierkante meter Kelvin per watt (m² K/W). Enkel wie de werken laat uitvoeren door een geregistreerd aannemer, heeft recht op die belastingvermindering. Doe-het-zelvers kunnen er dus geen aanspraak op maken. De aannemer moet een bijlage toevoegen bij zijn factuur. Die bijlage kan u hier downloaden.

10:09 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.