15-10-09

8 bouwblunders die u moet mijden

Wie een huis bouwt, zal al gauw merken dat de weg naar een eigen droomhuis bezaaid ligt met tal van valstrikken. Waar moet u op letten?


Zeker wie voor de eerste keer een huis bouwt, staat voor een grote uitdaging. Aan dat avontuur hangt ook een aanzienlijk kostenplaatje. Fouten kan u maar beter vermijden… zeker als ze u veel geld kunnen kosten.


1. Niet nadenken over een goede lening
Nog voor u de eerste steen van uw nieuwe woning kan leggen, moet u ervoor zorgen dat u financieel sterk genoeg staat. Maak daarom eerst een goede inschatting van uw financiële situatie en de ruimte die u hebt om geld te lenen. Ga er ook niet zomaar van uit dat uw huisbankier u automatisch het beste tarief aanbiedt. Vergelijk daarom het aanbod van verschillende banken en probeer te besparen op uw woonkrediet.

2. Kosten onderschatten
De kosten van een bouwproject kunnen al gauw heel snel oplopen. Om niet met onaangename verrassingen te worden geconfronteerd, kan u dus maar beter een zo correct mogelijke inschatting maken van het totale kostenplaatje. Daarvoor kan u terecht op hoeveelkostmijnhuis.be. Op basis van een vragenlijst krijgt u er een schatting van de kosten voor uw bouwproject.

3. De eerste de beste aannemer kiezen
De aannemer speelt een sleutelrol in uw bouwavontuur. U kan hem dus maar beter met de grootste zorg uitkiezen. Kies daarom voor geregistreerde aannemers. Zij voldoen aan de voorwaarden voor de uitoefening van hun beroep en komen hun sociale en financiële verplichtingen na. Voor de bouwer betekent dat dus meer financiële zekerheid. Meer nog: bouwpremies en belastingvoordelen worden pas toegekend op voorwaarde dat de aannemer geregistreerd is.

4. Premies vergeten
Wie bouwt, kan zonder enige twijfel een financieel duwtje in de rug goed gebruiken. Het zou dan ook zonde zijn om de talrijke bouwpremies of belastingvoordelen waarop u recht hebt, uit het oog te verliezen. Om uw weg niet te verliezen in de doolhof van al die steunmaatregelen, lanceerde de Vlaamse overheid de website premiezoeker.be. Daar kan u achterhalen op welke premies u allemaal recht hebt.

5. Te veel zelf willen doen
De afwerking van uw huis zelf doen kan u financieel heel wat opleveren… als u handig genoeg bent. Is dat niet het geval, dan is de kans groot dat u aan het begin staat van een lange (en uiteindelijk dure) lijdensweg. Vergeet ook niet dat een aannemer verantwoordelijk is voor de goede uitvoering van de werken. Bij problemen kan u hem dus aansprakelijk stellen. Wilt u toch nog een deel van de werken voor uw rekening nemen? Vraag dan advies bij de architect en de aannemer en laat de werken ook eens controleren.

6. Zelf niet controleren
Het mag dan verleidelijk en makkelijk zijn om de bouw van uw huis helemaal over te laten aan uw architect en aannemer, het kan nooit kwaad dagelijks een kijkje te nemen op de werf. Alleen zo kan u mogelijke problemen en afwijkingen opmerken… en tijdig ingrijpen. Ook bij de oplevering van uw huis kan u maar beter de puntjes op de i zetten. Onderwerp uw nieuw droomhuis aan een scherpe controle en kaart alle tekortkomingen aan bij de aannemer. Laat u daarbij ook assisteren door de architect.

7. Geen verzekering voor helpers
Met de hulp van vrienden of familie gaat alles net dat tikkeltje sneller. Maar niet iedereen mag u zomaar helpen. Volgens de fiscus mogen enkel 'bloed- en aanverwanten tot in de tweede graad' een handje toesteken: grootouders, ouders, broers en zussen, schoonbroers en zussen, kinderen, kleinkinderen, partners,… Voor werk van vrienden en verre familielieden moet u dus heel goed uitkijken, want dat kan als zwartwerk worden beschouwd.

Als u een beroep doet op vrienden of familieleden, bent u ook verplicht voor hen een verzekering tegen ongevallen af te sluiten. Daarvoor kan u voor uzelf en uw familieleden een verzekering tegen ongevallen afsluiten. Als u kiest voor een polis 'tijdelijke werken' is ook een aparte verzekering voor onbezoldigde helpers mogelijk. Daarmee kan u bij een ongeval een financiële catastrofe vermijden.

8. Onderhoud vergeten
U mag dan wel hopen dat u na de oplevering van uw huis op uw lauweren kan rusten, maar niets is minder waar. Na verloop van tijd zullen tal van onderhoudswerken zich opwerpen. Het kan helpen om samen met de aannemer een 'onderhoudsboekje' uit te werken waarin u neerpent welke materialen op welk tijdstip aan vervanging toe zijn.

Bron : http://netto.tijd.be/dossier/wintertips/8_bouwblunders_di...

17:57 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-10-09

Plaatsen van FJI liggers

De eerste FJI liggers zijn geplaatst. h.o. 45 cm volgens de ingenieurs van Jonckheere. Ben hier echt tevreden van, zeker van het gewicht. Zulke liggers kan je makkelijk zelf plaatsen.
Nu nog de rest en OSB erop schroeven, beneden laat is ze open. Met wat opschuren en schilderen zal het even mooi zijn dan gewone balken.

Afb000

19:37 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |