21-08-09

Zo goed als "gratis" zonnepanelen voor Vlaamse gezinnen

Een nieuw businessmodel maakt het mogelijk om zo goed als "gratis" zonnepanelen te laten installeren. Gezinnen moeten volgens dat model enkel nog de btw van hun installatie betalen - toch al gauw zo'n 540 euro -, de zonnepanelen zijn gratis. Dat blijkt uit een mededeling van Twinergy Sun Tile, de installateur van zonnepanelen die het businessmodel aanbiedt.

Groenestroomcertificaten
Momenteel is het fiscaal al erg interessant om PV-installaties (fotovoltaïsche zonnepanelen) te laten installeren. Vlaamse gezinnen kunnen rekenen op een belastingreductie van 40 procent op deze investering en in veel gevallen komt daar ook nog eens een aanmoedigingspremie van de gemeente bovenop. Bovendien krijgen ze voor de productie van hun stroom groenestroomcertificaten, ter waarde van 450 euro per MWh. In 2010 wordt dat bedrag wel verlaagd naar 350 euro per MWh.

Enkel nog btw
In het nieuwe model van Twinergy Sun Tile zal een groene investeringsmaatschappij een deel van de net geïnstalleerde PV-installaties terugkopen, à rato van het bedrag dat niet gesubsidieerd wordt. Daardoor moet de consument enkel de btw van de installatie betalen. Voor een installatie van 3600 Wp (woning ouder dan 5 jaar) zou dat neerkomen op 540 euro.

Financiering
De investeringsmaatschappij wordt dus de feitelijke eigenaar van een deel van de zonnepanelen. Daardoor maakt die maatschappij ook aanspraak op de groenestroomcertificaten die worden uitgekeerd aan eigenaars van PV-installaties. Op die manier wordt de investeringsmaatschappij gefinancierd. De maatschappij blijft ook eigenaar van de PV-installaties als de waarde ervan al door de groenestroomcertificaten is terugbetaald.

Bron : www.hln.be

01:23 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.