15-02-09

Zuidpoolbasis Prinses elizabeth

We mogen als klein landje apetrots zijn op dit enorm wetenschappelijke basis. België heeeft trouwens al veel langer ruime ervaring op de Zuidpool.

polarstation

 Belgische wetenschappers zullen het station gebruiken voor experimenten op de Zuidpool. Het moet de eerste poolbasis worden die volledig zelfvoorzienend is op het vlak van energie. Daartoe heeft de constructie zonnepanelen en windmolens. Er komt dus geen CO2-uitstoot aan te pas. Daarnaast wordt er ook duurzaam omgesprongen met water. Al het gebruikte water zal gezuiverd en opnieuw gebruikt worden.

Het onderzoeksstation heeft een oppervlakte van 400m² en ziet er futuristisch uit. Qua vorm doet het denken aan een ruimteveer. De reden daarvoor is te zoeken in de aërodynamica. Door de vorm zou de ophoping van sneeuw bij de ingangen beperkt moeten blijven. Onder de basis zal er ruimte zijn voor bouwmaterialen, voertuigen en afval. De basisstructuur van het station is volledig opgetrokken uit dennenhout. De gevel is gemaakt met hout en piepschuim met grafiet.

Het onderzoeksstation zal opnieuw ontmanteld worden en de onderdelen worden per schip naar Antarctica overgebracht. Het plan is om in december de basis te gaan opbouwen op de zuidpool. Dan is het daar zomer. In zes weken moet die klus geklaard zijn.

Het ambitieuze project werd gelanceerd door de International Polar Foundation, een in Brussel gebaseerde stichting die wetenschappelijk onderzoek over de poolgebieden bredere bekendheid wil geven. Van 6 tot 9 september is de gepremonteerde poolbasis open voor het publiek in het kader van de Passive House Happening.

www.polarfoundation.org
www.antarcticstation.org

Bron : http://www.architectenkrant.be/projecten.php

13:16 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.