30-12-08

Architect Zjef Vanuytsel

Zjef Vanuytsel begon tijdens de middelbare school aan het Klein Seminarie te Hoogstraten muziek te zingen en componeren en perfectioneerde zijn muzikale vakmanschap tijdens zijn architectuurstudie aan Sint-Lucas te Brussel. Hij herschreef zijn voornaam als de artiestennaam "Zjef", geïnspireerd door de progressieve spelling. In 1970 debuteerde hij met het album "De Zotte Morgen", waarvan het gelijknamige openingsnummer, "Houten Kop", "Ik weet wel mijn lief" en "Hop Marlène" kleinkunstklassiekers werden. Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht en het wordt nog steeds als één van de beste kleinkunstplaten beschouwd.

Vanuytsels succes viel vooral te verklaren via zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn neus voor romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij popinvloeden vermengde met traditionele kleinkunstelementen. Hij was duidelijk beïnvloed door Boudewijn De Groot. Zijn teksten zijn vaak uit het leven gegrepen en autobiografisch. Het lied "Stil in de Kempen" werd bijvoorbeeld naar aanleiding van de dood van zijn ouders geschreven.

Vanuytsel bracht tijdens de jaren '70 nog drie albums uit, waarvan enkele bekende nummers als "De massa", "Tussen Antwerpen en Rotterdam" en "Mijn beste vriendin" stammen.

In de jaren '80 kreeg de zanger het moeilijker om te overleven. "Tederheid" (1983) zou meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat blijven en de man richtte zich weer op de architectuur. Als architect heeft Vanuytsel onder meer de gemeentehuizen van Huldenberg en Bertem ontworpen. Ook aan het Nero (strip)café in Hoeilaart, het cultureel centrum van Scherpenheuvel en de markten in Brussel heeft hij bijdragen geleverd.

Eind 2007 bracht Vanuytsel een nieuw album uit en begon hij doorheen 2008 weer door Vlaanderen te toeren. Hij gaf één concert in Goirle, Nederland. (bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Zjef_Vanuytsel)

Architect Zjef Vanuytsel zingt 'Tussen Antwerpen en Rotterdam'

18:55 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-12-08

Een groot architect is niet meer

De Antwerpse toparchitect Jo Crepain (58) is overleden. Crepain won tijdens zijn carrière verschillenden internationale prijzen. Dankzij hem kreeg Vlaanderen ook een bouwmeester, zo meldt de VRT. Crepain was een van de belangrijkste hedendaagse Vlaamse architecten.

Zijn gebouw De Wachter in 's Gravenwezel is internationaal aangeprezen. Daarnaast bouwde Crepain vooral kantoorgebouwen, zoals Renson in Waregem en Telindus in Heverlee. Ook het nieuwe stadhuis van Lommel, het 'Huis van de Stad', is van zijn hand, net als de nieuwe vestiging van de Artevelde Hogeschool Gent.

Bouwmeester
Crepain pleitte ervoor om officiële opdrachten te depolitiseren en de toewijzing aan een wedstrijd te verbinden. Door zijn bijdrage aan het debat werd het mogelijk dat Vlaanderen in 1999 een bouwmeester kreeg. Drie jaar geleden begon Crepain een associatie met Luc Binst (35). Kenmerkend voor Crepains stijl is een uitgesproken helderheid, een ingetogen rust en elegante verhoudingen. Hij was aanhanger van het postmodernisme.

Bron : www.hln.be

04:02 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-12-08

Kindje sterft onder vallende radiaor

Bij een ongeval thuis in Stokkem is gisterenavond een jongetje van 4 jaar om het leven gekomen. De jongen was op de badkamer zijn tandjes aan het poetsen toen plotseling een grote radiator uit de muur losschoot. Het verwarmingselement kwam op het hoofdje van de jongen terecht. Het nieuws raakte vandaag bekend.

Een MUG-arts en ambulancepersoneel kwamen ter plaatse en probeerden gedurende bijna een uur het slachtoffer te reanimeren. Voor de peuter kon echter geen hulp meer baten.

Het gezin woonde nog niet zo lang in het huis aan de Rechtestraat in Stokkem.

Bron : www.hln.be

17:14 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-08

Markt appartementen zakt volledig in elkaar

large_578572De verkoop van appartementen in Vlaanderen zakt als een pudding in elkaar, zo schrijft De Morgen. Volgens de federatie van vastgoedmakelaars worden er vandaag maar half zoveel appartementen verkocht als begin 2008, met prijsdalingen tot gevolg. Ook de huizenverkoop boert achteruit.

Steile val
De dalende verkoopstrend bij appartementen dateert al van voor de zomer, maar is door de financiële crisis veel scherper geworden. "Aan het begin van het jaar gingen we nog uit van een daling van 15 tot 20 procent op maandbasis", zegt Willy Haegens, afgevaardigd bestuurder van CIB, de federatie van vastgoedmakelaars. "Maar sinds september-oktober zien we een veel steilere val. In november en december zullen maar half zoveel appartementen verkocht worden als in januari. Mensen aarzelen door de crisis." De dalende vraag zorgt tegelijk ook voor dalende prijzen.

Overaanbod
De voornaamste oorzaak dat net de appartementenmarkt hard getroffen wordt, is het overaanbod. De appartementenmarkt is overigens niet de enige die de crisis voelt. Ook de huizenmarkt krijgt klappen. Makelaarsgroep Era noteerde in november een verkoop die 10 à 15 procent lager lag dan in dezelfde maand van vorig jaar. Bron : www.hln.be

20:10 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |