30-12-08

Architect Zjef Vanuytsel

Zjef Vanuytsel begon tijdens de middelbare school aan het Klein Seminarie te Hoogstraten muziek te zingen en componeren en perfectioneerde zijn muzikale vakmanschap tijdens zijn architectuurstudie aan Sint-Lucas te Brussel. Hij herschreef zijn voornaam als de artiestennaam "Zjef", geïnspireerd door de progressieve spelling. In 1970 debuteerde hij met het album "De Zotte Morgen", waarvan het gelijknamige openingsnummer, "Houten Kop", "Ik weet wel mijn lief" en "Hop Marlène" kleinkunstklassiekers werden. Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht en het wordt nog steeds als één van de beste kleinkunstplaten beschouwd.

Vanuytsels succes viel vooral te verklaren via zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn neus voor romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij popinvloeden vermengde met traditionele kleinkunstelementen. Hij was duidelijk beïnvloed door Boudewijn De Groot. Zijn teksten zijn vaak uit het leven gegrepen en autobiografisch. Het lied "Stil in de Kempen" werd bijvoorbeeld naar aanleiding van de dood van zijn ouders geschreven.

Vanuytsel bracht tijdens de jaren '70 nog drie albums uit, waarvan enkele bekende nummers als "De massa", "Tussen Antwerpen en Rotterdam" en "Mijn beste vriendin" stammen.

In de jaren '80 kreeg de zanger het moeilijker om te overleven. "Tederheid" (1983) zou meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat blijven en de man richtte zich weer op de architectuur. Als architect heeft Vanuytsel onder meer de gemeentehuizen van Huldenberg en Bertem ontworpen. Ook aan het Nero (strip)café in Hoeilaart, het cultureel centrum van Scherpenheuvel en de markten in Brussel heeft hij bijdragen geleverd.

Eind 2007 bracht Vanuytsel een nieuw album uit en begon hij doorheen 2008 weer door Vlaanderen te toeren. Hij gaf één concert in Goirle, Nederland. (bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Zjef_Vanuytsel)

Architect Zjef Vanuytsel zingt 'Tussen Antwerpen en Rotterdam'

18:55 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Beste Zjef,

Het is intussen jaren geleden dat we elkaar zagen en spraken.
Hoe gaat het intussen met het bureau?
De memorie van mijn leven laat me soms mijmeren over de bevaarde wateren.
Ik hoop dat wat we toen samen verwezenlijkten op automatiseringsgebied mooie vruchten heeft gedragen.
Het is gewoon uit menselijke nieuwsgier dat ik je even bericht.

Vriendelijke groet!

Bart M. van gils

Gepost door: Bart Michel van Gils | 16-05-14

De commentaren zijn gesloten.