25-12-08

Een groot architect is niet meer

De Antwerpse toparchitect Jo Crepain (58) is overleden. Crepain won tijdens zijn carrière verschillenden internationale prijzen. Dankzij hem kreeg Vlaanderen ook een bouwmeester, zo meldt de VRT. Crepain was een van de belangrijkste hedendaagse Vlaamse architecten.

Zijn gebouw De Wachter in 's Gravenwezel is internationaal aangeprezen. Daarnaast bouwde Crepain vooral kantoorgebouwen, zoals Renson in Waregem en Telindus in Heverlee. Ook het nieuwe stadhuis van Lommel, het 'Huis van de Stad', is van zijn hand, net als de nieuwe vestiging van de Artevelde Hogeschool Gent.

Bouwmeester
Crepain pleitte ervoor om officiële opdrachten te depolitiseren en de toewijzing aan een wedstrijd te verbinden. Door zijn bijdrage aan het debat werd het mogelijk dat Vlaanderen in 1999 een bouwmeester kreeg. Drie jaar geleden begon Crepain een associatie met Luc Binst (35). Kenmerkend voor Crepains stijl is een uitgesproken helderheid, een ingetogen rust en elegante verhoudingen. Hij was aanhanger van het postmodernisme.

Bron : www.hln.be

04:02 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.