18-09-08

Energieaudit en energieprestatiecertificaat

Voor 175 € kan u het wettelijke energieprestatiecertificaat (nodig om een woning te verkopen of verhuren) hier bekomen.

20:51 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energieprestatiecertificaat, energieaudit |  Facebook |

17-09-08

Jaarlijks energieprestatiecertificaat voor 100.000 woningen

Jaarlijks zal voor zo'n 100.000 woningen een energieprestatiecertificaat (EPC) worden opgemaakt. Een EPC geeft aan of een woning energiezuinig of energieverslindend is. Vanaf 1 november is een EPC nodig bij de verkoop van woningen, vanaf 1 januari ook bij de verhuur van woningen. De prijs van een EPC bedraagt zo'n 250 euro. Het certificaat is tien jaar geldig.

Europese richtlijn
Vanaf 1 november heeft een verkoper van een woning een energieprestatiecertificaat nodig. Vanaf 2009 is dat ook nodig bij de verhuur van allerhande woningen. De verkoper/verhuurder moet het EPC voorleggen aan de kandidaat-kopers of -huurders.
Door de invoering komt Vlaanderen tegemoet aan een Europese richtlijn.

Energiedeskundige
Een energieprestatiecertificaat wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige. Die komt de woning inspecteren. Hij kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, het isolatiemateriaal, enz... Via een speciaal softwareprogramma worden de gegevens in een "energiescore" gegoten. In een rapport worden ook tips opgelijst om de woning nog energiezuiniger te maken. Het certificaat is tien jaar geldig. De prijs voor de opmaak zal naar verluidt rond de 250 euro variëren.

Stimulans
Vlaams minister voor Energie Hilde Crevits (CD&V) wil via het energieprestatiecertificaat mensen "stimuleren om hun woning te isoleren en energiezuinig te verwarmen". "Het certificaat geeft ook aanbevelingen om de energiehuishouding te verbeteren. Een lager energieverbruik is goed voor het milieu, maar ook voor het gezinsbudget", aldus Crevits.

Vlaamse energiescore
Verwacht wordt dat jaarlijks voor een 100.000-tal woningen een energieprestatiecertificaat zal worden opgemaakt, 30.000 voor koop en 70.000 voor huur. Door alle ingezamelde informatie te bundelen, wil minister Crevits op termijn een energiescore van de Vlaamse woningen opstellen. "Op basis hiervan kan ik dan gerichte acties nemen om nog meer eigenaars te stimuleren om hun woning te isoleren of energiezuinig te verwarmen", aldus Crevits.

Bron : www.hln.be

13:38 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-09-08

Directmakelaar.be biedt immoservicepakket van 975 euro

De nieuwe Vlaamse immobiliënwebsite directmakelaar.be, die vandaag werd voorgesteld, biedt wie zijn of haar woning wil verkopen een "volledige service aan tegen de vaste, lage prijs van 975 euro, inclusief btw", ongeacht de uiteindelijke verkoopprijs van de villa, het huis of het appartement. Directmakelaar.be zegt "vele duizenden euro's" onder de gangbare prijzen te gaan.

"Gat in de markt"
Hans Loose van de nv directmakelaar, vond naar eigen zeggen een gat in de markt. Het enige wat de klant nog zelf hoeft te doen, is de geïnteresseerde verkoper een rondleiding geven in het pand. De verkoper wordt één keer thuis bezocht door een medewerker van directmakelaar. Die geeft hem advies over de verkoopwaarde en tips om het bezoek van de kandidaat-koper te begeleiden. Vervolgens wordt de woning op directmakelaar.be geplaatst, alsook op andere, bekende immowebsites.

Op de website kan de klant terecht om de verkoop van dichtbij te volgen: hij ziet hoeveel keer zijn pand op de site werd bezocht, kan de biedingen opvolgen en eventueel een tegenbod uitbrengen. Hij wordt ook op de hoogte gehouden via sms en e-mail.

"Alternatief voor makelaar en notaris"
Directmakelaar.be speelt volgens voorzitter Johnny Kegels in op de moeilijkheden die verkopers op de immomarkt ondervinden. Zo weigeren veel van hen de stap naar een makelaar te zetten "omwille van het exclusiviteitscontract, maar vooral de hoge commissie van 3 tot 6%, plus btw". Ook het verkopen van een woning via de notaris geeft problemen, zegt Kegels. Immoactiviteiten behoren namelijk niet tot de kerntaken van het notariaat, de notarissen zijn zelf geen vragende partij en het hele zaakje is vrij duur, legt hij uit. Een woning op eigen houtje verkopen, heet ook niet vanzelfsprekend, "omdat de verkoper steeds meer attesten moet aanvragen."

"Testfase hoopgevend"
Loose en Kegels zien de toekomst van directmakelaar.be hoopvol tegemoet. "Tijdens de testfase, die zo'n zes maanden duurde, werden er van de 114 aangeboden woningen 106 verkocht. De gemiddelde verkooptijd bedroeg minder dan twee maanden, terwijl die bij klassieke makelaars 110 dagen bedraagt." Tegen eind 2009 hoopt directmakelaar.be 1.500 panden te kunnen aanbieden.

Bron : www.hln.be

07:50 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |