26-08-08

Makelaars zien stagnatie vastgoedprijzen

De marktprijzen van vastgoed in Vlaanderen stagneren eerder dan dat ze nog stijgen. Dat stelt de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB Vlaanderen) in een reactie op het bericht van de FOD Economie dat de gemiddelde prijzen van woningen tijdens de eerste helft van 2008 in België iets minder sterk gestegen zijn dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Oude cijfers
De cijfers van de FOD Economie zijn gebaseerd op de gegevens uit notariële akten tijdens de eerste jaarhelft. Dit betekent een vertraging van 3 tot 4 maanden, gezien de notariële akte pas 3 à 4 maanden na het ondertekenen van de verkoopcompromis wordt verleden. "Wanneer we ons echter baseren op de ondertekende compromissen op dit ogenblik, stellen we vast dat de marktprijzen eerder stagneren", aldus algemeen CIB-voorzitter Luc Machon.

Recente studie
Hij wijst verder naar een recente studie van vastgoedmakelaaar ERA, eveneens gebaseerd op de cijfers van de eerste zes maanden van dit jaar, en waarin geconcludeerd wordt dat de gemiddelde prijs van verkochte woningen in Vlaanderen 1,1 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daling
"De stijging spreekt zeker de mening van vastgoedanalisten tegen, die het eerder hebben over een daling van de vastgoedprijzen. Hun conclusie wordt bevestigd wanneer we de cijfers van het 1ste semester van 2008 vergelijken met de gegevens van het 2de semester van 2007. Hieruit blijkt dat de vastgoedprijzen op dit ogenblik minder snel stijgen dan de inflatie (geschat op 4,8 procent tot 5 procent voor 2008), hetgeen dus zelfs neerkomt op een lichte daling van de vastgoedprijzen in reële termen", aldus Machon nog.

Stagnatie
CIB Vlaanderen dringt aan op enige voorzichtigheid. "De vastgoedprijzen in Vlaanderen zullen niet spectaculair stijgen of dalen, eerder stabiliseren. Voor een openspatten van de 'vastgoedbel', zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten hoeven we zeker niet te vrezen", aldus de beroepsvereniging met zowat 800 leden-vastgoedprofessionals. Bron : www.hln.be

15:27 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.