04-12-07

Wat is een warm dak ?

Een warm dak is een dak waarbij de isolatie aan de buitenzijde van de dakconstructie is aangebracht. Hierdoor wordt de dakconstructie samen met de woning opgewarmd.
Bovenop de isolatielaag wordt een afdekking of waterkerende laag aangebracht. Onder de isolatielaag (tussen de onderconstructie en de isolatie) kan een dampremmende of dampdichte laag worden aangebracht.

Het is een dak waarbij zich tussen de isolatie en de dakbedekking géén op de buitenlucht geventileerde spouw bevindt die wordt geventileerd.

warm_dak2a

Het voordeel van een dergelijk dak is

  • dat het dak mee wordt opgewarmd en daardoor minder onderhevig is aan de temperatuurschommelingen buiten. Dit voorkomt onnodig uitzetten en krimpen.
  • dat de dakconstructie kan fungeren als warmtebuffer en zo temperatuurschommelingen in de woning tegengaat. Overdag wanneer het warm is, slaat de constructie warmte op, die 's avond na het afkoelen van de temperatuur weer geleidelijk wordt afgegeven.

Als isolatiemateriaal wordt meestal rotswol gebruikt. Het dak kan dan belopen worden, weliswaar niet frequent.

Steeds meer daken worden opgebouwd met geprefabriceerde dakelementen. Ook voor platte daken zijn er verschillende types op de markt. Een voorbeeld hiervan zijn geprefabriceerde sandwich-elementen.
Het isolatiemateriaal in de plaat is EPS (piepschuim) of PU (polyurethaan). Je kan met andere woorden niet kiezen voor een meer milieuvriendelijk materiaal. Er zijn wel al een aantal bedrijven die een vulling met rotswol aanbieden. De dikte van de isolatie kan gaan tot 240 mm kerndikte voor platte daken.

Bron : http://www.milieuadvieswinkel.be

15:54 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.