07-05-07

Bijna botsing ?

Week het ene vliegtuig uit voor de andere ?  Waarschijnlijk wel niet, maar het was toch een gek gezicht en nam gauw een foto toen ik bezig was foto's te nemen van mijn verbouwing.

DSC_0002 (600 x 399)

16:06 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-05-07

Zonne-energie: optimaal genieten

Met de nieuwste technologieën is de recuperatie van zonne-energie voor huishoudelijk gebruik meer dan ooit rendabel. Specialisten voorzien dat een installatie in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt, zeker als je de subsidiëring en de verwachte prijsverhogingen in de energiesector incalculeert.

Geen stofdeeltjes
Verwarmen met een condensatieketel staat voor maximaal rendement en laag verbruik. Plaats je zonnecollectoren op het dak, dan kun je daarbovenop een serieuze duit besparen op gas, stookolie en elektriciteit. Het recente model van Viessmann werd voorzien van een laagje sol-titan en is daardoor nog doeltreffender. "Je krijgt als effect dat stofdeeltjes niet blijven kleven, zodat de opname van zonlicht door de collector maximaal blijft", aldus Marc Van den Berg van Viessmann.

large_403841Per paneel leien met zonnecellen kan je zo'n 950 kWh per jaar recupereren.

 Naast de vlakke panelen Vitosol 100 is er nu een nieuwigheid onder de zon: Vitosol 200. De gewone collectoren dienen voor montage op platte of hellende daken. De vacuümbuiscollectoren kun je daar ook voor gebruiken, maar de toepassingsmogelijkheden zijn ruimer. "Het model Vitosol 200 kan ook verticaal gemonteerd worden. Elke buis kun je naar de zon keren. Gevolg: de energieopbrengst is groter in de winter en tijdens periodes dat de zon weinig schijnt. Ideaal dus voor ons land met zijn wisselvallig klimaat."

Hoog rendement
Vaillant heeft een vergelijkbaar product op de markt: auroTHERM exclusiv. Deze vacuümcollector bestaat uit 8 tot 16 collectoren in een aluminium houder. Door een vernuftig systeem van spiegelreflectie waardoor een grotere hoeveelheid zonlicht in de absorptiebuis belandt, ligt het rendement zeer hoog. De buizen zijn gevuld met lucht in onderdruk, en dat komt de thermische isolatie ten goede.

Nieuwe leien
Imerys heeft al een tijdlang een dakpan met zonnecellen op de markt. Handig, want deze collectoren worden gewoon gemonteerd op de panlatten, tussen de gewone pannen. Door hun minieme dikte en neutrale kleur passen ze perfect bij de woning. De fotovoltaïsche dakpan heeft de grootte van vijf courante pannen. Dankzij een speciaal metalen frame is het systeem waterdicht, en getint glas beschermt de cellen die het zonlicht genereren. Per pakket van 20 dakpancollectoren (10 m2) en de bijhorende accessoires voor de verbinding met de schakelkast betaal je 8.500 euro. Hiermee produceer je jaarlijks zo'n 1.000 kWh aan elektriciteit. "Niet weinig, aangezien het gemiddelde gezin bij ons 3.000 tot 4.000 kWh verbruikt", meent Yves Van den Brande van Imerys.

Fotovoltaïsche leien
Gloednieuw zijn de fotovoltaïsche leien van Eternit en Soltech. Het principe is gelijk aan dat van de pannen. Maar hier is het uiteraard de bedoeling dat je de leien integreert in een leiendak. Elk paneel met leien is uitgerust met 24 zonnecellen, het lijken wel kristallen die het licht opnemen. "Deze cellen zijn met elkaar verbonden door middel van een parallelschakeling, met als doel een groter vermogen te creëren. De opbrengst op jaarbasis van zo'n zonnepaneel is 850 à 950 kWh", aldus François Logist van Eternit.

Geld recupereren
Om de zonne-energie effectief te kunnen gebruiken, is een omzetting naar 220 volt nodig. De aanpassing van de elektriciteitsmaatschappij kost 1.000 euro. Tijdens de herfst en de winter val je niet zonder stroom, want bij gebrek aan zon neemt het gangbare net het wel over. Maar wat gebeurt er als je van huis bent en zonnestralen opvangt maar niks verbruikt? Dan begint de teller terug te lopen. Je levert dan als het ware elektriciteit aan anderen.

Marc Van den Berg: "Zopas heeft de overheid de aanschaf van zonnecollectoren interessanter gemaakt door de belastingvermindering op te trekken naar liefst 3.380 euro. Als je weet dat een courante installatie net geen 6.000 euro kost, dan betaal je dus eigenlijk niet eens de helft uit eigen zak. Op 6 jaar verdien je je investering terug. Met onze zonnepanelen dek je tot 35% van de jaarlijkse kosten voor verwarming en tot 60% voor sanitair warm water."

Tekst: Patrick Retour

Info: www.eternit.be - www.imerys-dakmaterialen.com - www.soltech.be - www.vaillant.be - www.viessmann.com
Bron : www.hln.be

16:07 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |