20-11-06

Bouwmaterialen 7 tot 10 procent duurder

De prijzen van de bouwmaterialen stijgen volgend jaar met gemiddeld 7 tot 10 procent, blijkt uit een rondvraag van de redactie van De Tijd. De materiaalindex noteerde in september maar liefst 22 procent hoger op jaarbasis. Die index volgt de evolutie van de prijzen van een representatief pakket materialen voor de bouwsector en wordt gebruikt voor de prijsaanpassingen bij openbare aanbestedingen.

Bron : Het Laatste Nieuws

05:28 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-11-06

Meer bouwgronden ?

De Vlaamse Confederatie Bouw reageert donderdag, ook in naam van koepelorganisatie Vloro (Vlaams Overleg Ruimtelijke Ordening en huisvesting) tevreden op het initiatief van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen om lokale besturen te verplichten hun slapende bouwgronden op de markt te brengen.

Prijzen stabiliseren
Volgens de VCB zullen daardoor de bouwgrondprijzen stabiliseren en de keuze van een bouwgrond vergroten. "Bovendien zijn overheidsgronden uitermate geschikt voor combinaties van private en sociale woningbouw", zo luidt het in een persbericht. De VCB roept gemeentebesturen nu op om snel werk te maken van een register van onbebouwde percelen en een register met bouwpercelen in overheidsbezit. "Momenteel hebben 107 van de 208 Vlaamse gemeenten nog geen register van onbebouwde percelen", stelt de federatie.

Plan Van Mechelen
De VCB herhaalt dat ze gekant is tegen systemen waarbij de overheid beslag legt op private verkavelingen om er sociale woningen op te richten. Dat zou de prijs van bouwgronden met 13 procent doen toenemen. De VLD-minister heeft zijn plan, waarbij overheidspercelen binnen de zeven jaar op de markt moeten komen, in een wijziging van het decreet op de ruimtelijke ordening gegoten, dat nu door de Vlaamse meerderheidspartijen wordt besproken. (belga)

Bron : Het Laatste Nieuws

15:24 Gepost door Antraciet in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |