27-05-06

Chape of dekvloeren Deel 8

Enkele raadgevingen

Om een chape te wapenen

 

Een wapening verhoogt de drukweerstand van de chape en vermijdt deels ook het risiko van thermische uitzetting en het verschijnen van barstjes dank zij een betere verdeling van de «krimp» van de mortel.
Onder meer in het geval van een niet-hechtende chape kies je als wapening best een licht, niet bekleed en dus niet gegolvaniseerd of verzinkt ijzeren droadnet. Het moet minimum gaan om :
- een draadnet van het «zeskantdraad »-soort, ook wel kippegaas genoemd  met mazen van 41 mm zijde en draden met een diameter van 0,9 mm;


- een draadnet van het genre" met gelaste vierkante mazen»  van 38 X 38 mm en draden met een diameter van 1 mm.

Bij het plaatsen van dit draadnet dien je erop te letten dat het goed in de mortel ligt en op een gelijk niveau wordt gelegd. Dat wil zeggen in het bovenste deel van de chape. Het mag daarbij niet aan dekanten uitsteken.
Wapeningen die op ongelijke hoogten worden gelegd kunnen een permanente kromtrekking, plaatselijke uitstulpingen of barsten veroorzaken. Daarom moeten de draadnetten die worden verkocht in rollen zoals kippegaas eerst rechtgetrokken en vlak gemaakt worden vooraleer ze worden aangebracht. Deze rollen worden verkocht in lengte van 25 of 50 m en in een breedte van 1 meter. Het plaatsen van een wapening in een
eenlagige chape is steeds delikater omdat ze er vaak met de schop wordt ingedrukt op veelal moeilijk te kontroleren niveaus. Wanneer de chape in 2 lagen  wordt uitgevoerd, is het werk heel wat betrouwbaarder. In dat geval wordt het draadnet op de onderste laag gelegd na het afstrijken met de regel en onmiddellijk daarop wordt de toplaag gegoten.
De overlapping van de naden van de verschillende draadnetelementen bedraagt +/- 3 mazen, of +/- 10 a 12 cm

 

12:03 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.