27-05-06

Chape of dekvloeren Deel 6

De metalen buizen beschermen

 

We raden je ten stelligste af de metalen leidingen in de chape te verwerken. Gevallen van ernstige korrosie of perforatie zijn geen
zeldzaamheid. Deze ongevallen zijn altijd het gevolg van aanwezigheid van vocht en lucht random
de leidingen, soms zelfs van een voortdurend verlies aan elektrische stroom in een vochtig milieu. Indien het je nochtans om esthetische of praktische redenen niet mogelijk is de leidingen bloot te laten of ze te verwerken in plinten, muren of achter valse plafonds, zal je wel geen andere keus hebben dan ze te verzinken in de chape, zodat ze vrijwel onbereikbaar worden. In dat geval kunnen we volgende wenken meegeven :

- bescherm de leidingen met een anti-korrosieverf en omwikkel ze met speciale tape van het type Denso, CoropIast enz. Deze tapes kleven goed en zijn water- en waterdampdicht op voorwaarde dat ze aangebracht werden op droge leidingen en zander onderbrekingen.
Let bijvoorbeeld speciaal op de plaatsing van buizen in koper waardoor warm water loopt. Door de uitzetting van deze buizen gebruik je in dit geval best buizen die (in de fabriek) omhuld werden met een losse koker. Deze zelfbeschermende produkten zijn weliswaar duurder, maar bieden meer zekerheid zander dat er verf of zelfklevende tape aan te pas komt.

 

- Vermijd:

. assemblages en verbindingen onder de chape;
. kruisingen en parallelle groeperingen van leidingen;
. het kontakt tussen metalen van verschillende aard (bijvoorbeeld gegalvaniseerd staal en koper);
. het kontakt tussen metalen van eenzelfde aard maar die vloeistoffen van verschillende temperatuur vervoeren;
. het kontakt tussen het leidingnet en aardingsdraad.

Leg de leidingen op de draagvloer vast met enkele "blokjes" kompakte mortel (liefst geen pleister) zodat ze tijdens het gieten van de chape niet kunnen verschuiven (zie fig. 8a en 8b in 4).
- Let erop dat de dikte van het chapegedeelte gelegen bovenop
de leidingen ten minste 4 cm bereikt. Gaat dit niet, dan moet je een wapening zaals een draadnet voorzien zoals we dit verderop beschrijven . Deze wapening wordt aangebracht over de ganse oppervlakte van de chape of. eventueel, onder vorm van stroken van +/- 5 cm breedte en dit dan enkel bovenop de buisleidingen.

- Laat de chape volledig drogen vooraleer je er een vloerbedekking oplegt die slecht waterdampdoorlatend is (vinyl, geboende marmer, rubber enz...) waardoor het vocht zich rand de leidingen dreigt vast te zetten.
- Vergeet tenslotte niet dat elke vertikaIe leiding moet beschermd worden door een koker op de plaats waar ze door de chape en de draagvloer gaat.
Deze koker is een soort van buis die gewoonlijk bestaat uit een stuk
plastiek waarvan de binnendoorsnede minimaal 1 cm hoger !igt dan de diameter van de lei ding die ze omhult. De koker steekt ook 1 cm uit boven de dehnitieve hoogte van de vloerbedekking. Zijn twee uiteinden worden afgedicht met een elastisehe kit. Hij kan eventueel ook toegestopt worden met een soepele isolerende materie, zeals bijvoorbeeld glasof steenwol.

12:04 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.