27-05-06

Chape of dekvloeren Deel 5

Maak de omtrekvoegen klaar

Omtrekvoegen zijn onontbeerlijk voor aile soorten chapes. Zoals hun naam het zegt bevinden deze zich op de omtrek van het vertrek, meer bepaald daar waar de chape in kontakt komt met de muur. Zij moeten beletten dat het water dat zich in de chapemortel bevindt, wordt opgezogen door het metselwerk of het pleisterwerk van de muren. Zij vormen daarenboven een tussen. ruimte waardoor krimp mogelijk wordt. Wanneer je chape hechtend is, worden ze gemaakt zoals aangeduid door de figuur.
Je plaatst als plint en over de ganse omtrek van de kamer een waterdichte strook polyethyleen, bouw- of Kraftpapier of een soepele roofing. Deze strook heeft de vorm van een L en heeft een zo uitgesproken mogelijke hoek. Het onderste horizontale gedeelte van de strook heeft een minimumbreedte van 5 cm en wordt op de draagvloer gelegd. Het vertikale gedeelte staat recht tegen de muren en overstijgt met +/-t 2 cm het afwerkvlak van de chape. De strook kan op haar plaats gehouden worden met wat chapemortel en de overtollige franjes worden gelijk met de deklaag afgesneden, eens deze gelegd.


Indien je chape niet-hechtend is, worden de omtrekvoegen rechtstreeks gemaakt met de vliezen of bladen die de waterkerende laag vormen en die op de draagvloer rusten. Hiervoor worden de randen van de bladen zo tegen de muur omgevouwen dat ze als het ware een plint, een «kom
metje» vormen en het metselwerk beschermen, zoals eerder uiteengezet.
Opdat dit soort omtrekvoeg een eventuele uitzetting van de chape zou kunnen opvangen, voorzien sommige vakmensen bovendien een strook vrij goed samendrukbaar materiaal zoals golfkarton of een stuk plaat geexpandeerd poIystyreen met een dikte van 0,5 a 1 cm. Deze wordt dan vertikaal geplaatst tussen de muur en de waterkerende laag.


De andere werken koordineren, plannen

De eventuele plaatsing van ramen en buitendeuren wordt uitgevoerd voor het gieten van de chape.
Hetzelfde geldt gewoonlijk voor het metselwerk (muren, wanden in baksteen of in blokken, schoorstenen...). de bepleistering en de beraping.
Wat dit laatste betreft is het aangewezen dat de bepleistering van de muren ophoudt juist boven de chape. Om precies te zijn I of 2 cm boven het afwerkvlak. Zo wordt de omtrekvoeg verborgen door de pleisterlaag en voldoende aan het zicht onttrokken door een dunne plint.


 

12:05 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.