27-05-06

Chape of dekvloeren Deel 2

De bereiding van het mengsel

Zoals elk keukenrecept heeft de bereiding van de bestanddelen evenveel belang als de hoeveelheid of de dosering van de bestanddelen zelf.
Voor beperkte mortelhoeveelheden bestemd om kleine (+/- 20 m2) oppervlakten te bedekken, kan je je mengsel met de hand, dat wil zeggen met de schop, bereiden of met de betonmolen. Grotere hoeveelheden laat men best bereiden in een centrale.

Een handbereid mengsel van zand en cement moet in de eerste plaats droog gebeuren op een schoon en natgemaakt oppervlak wanneer dit niet waterdicht is (plaatijzer, dikke plasticlaag enz.)

Eens dat de bestanddelen goed vermengd werden tot dat je een gelijkmatige grijze kleur bekomt, moet je geleidelijk in het midden van het mengsel, de hoeveelheid water gieten die noodzakelijk is voor een goede vastheid (zie volgende paragraaf). Keer de mortel vervolgens om, versnijdt hem met de schop tot je een homogeen en gelijkmatig vochtig mengsel bekomt. Het PPZ 3D-cement begint te binden, met andere woorden, wordt dik en verliest zijn handelbaarheid binnen zowat 90 minuten volgend op het toevoegen van het water in het mengsel. Je hebt er dus alle belang bij de mortel te bereiden naargelang je werkzaamheden. We wijzen er tenslotte op dat zoals er mortel bestaat voor metselwerk en ook droge mortel bestaat voor chapes, die vooraf in de fabriek gedoseerd werd en gebruiksklaar wordt door toevoeging van water. Ze worden verkocht in zakken van 40 kg.

 

De konsistentie van et mengsel

Teveel aanmaakwater is de grootste vijand van de chapes. Immers in dat geval vermindert het water de drukweerstand, de trekweerstand en de slijtageweerstand, bevordert het de verzanding of afschilfering van het chapeoppervlak en verhoogt het de droogtijd. Een te grote hoeveelheid water benadrukt eveneens het krimpfenomeen (dit is de vermindering van het gewicht en het volume van de mortel wanneer deze begint te drogen) wat een barstrisiko met zich brengt.
Anderzijds moet omwille van de uitvoerinqstechniek die we verder zullen bespreken, je mortel vrij droog zijn en samengesteld zijn uit grof zand hetgeen je een geringe vervormbaarheid garandeert alsook een makkelijke uitspreiding in een relatief dikke laag.
Bij het bereiden van de chapemortel dien je er dus op te letten zo min mogelijk water te gebruiken, zodat je een konsistentie bekomt zoals « vochtige aarde».

Hoe kan je deze konsistentie kontroleren? De test van de "bal" is een eenvoudig middel om met het oog de juiste toestand na te gaan.
Neem in je hand een kleine hoeveelheid morte!. Deze knijp je heel stevig samen. Een beetje als zou je een sneeuwbal maken.

Figuur 4 illustreert dit soort test:

 

A: het mengsel is te vloeibaar. De bal heeft de neiging slijk te worden en druipt al langs de vingers.
b ; het mengsel is te droog, de bal te poederachtig. Je kan hem nauwelijks samendrukken en hij verbrokkelt.
C ; het juiste mengsel. Wanneer de bal hard wordt samengedrukt bezit hij een voldoende interne samenhang en gaat hij niet vervormen in de hand.

 

12:07 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

duidelijke chapewerken uitleg Eén van de meest gedetaillieerde uitleg over het chappen in het algemeen.Proficiat !

Gepost door: den chapper | 27-11-07

De commentaren zijn gesloten.