05-05-06

Lekkende kranen

De constructie van moderne kranen is in vergelijking met de oude types zo zeer verbeterd dat het aloude probleem van de eeuwig lekkende kraan eigenlijk de wereld uit is geholpen.
Wat oudere kranen waar het bovenstuk en het kraanhuis twee duidelijk te onderscheiden delen vormen kennen dat probleem dus echter nog wel.
De moderne kraan sluit veel beter af omdat het draaiende interne gedeelte (in principe inclusief de knop) een geheel vormt. In de praktijk wordt daardoor een eventueel lekkageprobleem beperkt tot een versleten geraakt kraanleertje.
U draait de hoofdkraan (of eventueel de groepshoofdkraan) dicht en vervolgens de lekkende kraan open. Onder het plastic dopje dat u meestal bovenop de knop zult aantreffen en er zo af kunt wippen zit een schroefje dat u los rnoet draaien. Daardoor kunt u de knop van de kraan verwijderen. Met een tang moet u nu het spilgedeelte (dus het hele interne gedeelte) van de kraan uit het kraanhuis draaien.

 

Aan de onderkant van het spildeel vindt u dan het kraanleertje, geborgd door een dopmoertje, dat nu heel simpel vervangen kan worden.
Mocht een moderne kraan bij wijze van uitzondering, langs de knop lekken, dan moet de o-ring vervangen worden die u aan de bovenkant van het spilgedeelte zult aantreffen. Nadat u leertje of ring vervangen hebt moet u de kraan weer in elkaar zetten en de knop monteren, daarna kunt u de watertoevoer weer aansluiten, waarbij u er echter voor moet zorgen dat de kraan open blijft tot de waterstroom weer normaal is (dit om luchtbellen uit de drinkwaterleiding te krijgen). Ook bij de oudere typen kranen kunt u eventuele lekkageproblemen te lijf gaan door, afhankelijk van het probleem, het kraanleertje of de a-ring te vervangen; hoewel bij lekkages langs de spil het iets aandraaien (aantrekken is de vakterm) van de pakkingdrukker al genoeg is. U moet echter wel zorgen dat de kraan soepel te bedienen blijft (als de pakkingdrukker te vast wordt aangedraaid gaat de kraan zich stroef gedragen). Vaak blijken lekkageproblemen bij de oude types kranen echter chronisch en dan kunt u alleen nag maar uw heil zoeken bij een nieuwe kraan.

13:27 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Heel duidelijk allemaal, maar heb je ook zulke grafiekjes voor een kraan met links en rechts de knoppen voor heet en koud water. Werkt het dan hetzelfde voor elke knop ?

Gepost door: Richard | 11-01-08

De commentaren zijn gesloten.