02-02-06

Algemene tips voor het leggen van tapijt

 Materialen

- Kijk goed naar de functie van de ruimte (wonen, slapen, werken) voordat u een keuze maakt voor het soort tapijt. Niet ieder tapijt is voor elke toepassing geschikt.
- Tapijt met een lage, dichte pool (bijvoorbeeld velours) geeft een ruimtelijk effect; tapijt met een grove pool (bijvoorbeeld bouclé, frisé) maakt de ruimte wat kleiner.
- Voor het leggen van motieven is tapijt met een gesneden pool het meest geschikt, omdat naden hiermee beter gecamoufleerd kunnen worden.

 Kleuren

- Lichte kleuren maken een kamer groter, donkere kleuren kleiner.
- Kleine ruimtes zijn over het algemeen beter gebaat bij een rustige kleurencombinatie en rustige ontwerpen.
- Kleur bij daglicht kan anders zijn dan bij kunstlicht.

Vormen

- Zebrastrepen maken een smalle kamer breder; diagonalen scheppen ruimte.
- Als u van ruiten en blokken houdt, denk dan eens aan het gebruik van tapijttegels. Ze zijn maatvast en makkelijk te versnijden.
- Met het gebruik van motieven kan de architectuur van het huis of meubelstukken worden versterkt.
- Zorg bij gebruik van verschillende soorten tapijt in één ruimte dat de vleug van alle tapijtonderdelen in dezelfde richting ligt.
- Snijd motieven op de rugzijde van het tapijt uit met behulp van een (kartonnen) mal.

Vind je het maken van een eigen ontwerp toch te moeilijk dan kun je ook kiezen voor een voorbedrukt tapijt met motieven. Uiteraard kun je ook samen met een woninginrichter een plan maken dat voldoet aan je wensen. Bovendien kan hij aangeven of en welk tapijt hiervoor het beste geschikt is en je van dienst zijn bij het leggen. Het snijden, lijmen, lassen en opspannen van tapijt is immers geen eenvoudig karwei en vraagt behoorlijk wat vakkennis.

 

 Bron: www.Klussenenwonen.nl en www.bouwenwonen.net

 

10:54 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.