19-07-05

Baksteen versus betonsteen

Wanneer je een woning wil bouwen is het belangrijk dat je een goede basis kiest, nl. de steen waarmee het gebouw wordt opgetrokken. Die bepaalt niet alleen de stevigheid, isolatie en vochtwering van het huis, maar ook het uiterlijk. Kies je daarbij best voor een klassieke baksteen of voor een moderne betonsteen? Dominique Nassen van Vandersanden en Dieter Van Rossem van Edelbeton zetten de voordelen van respectievelijk baksteen en betonsteen op een rijtje
 

Voordelen van baksteen

1. Een erg veelzijdig product

Bakstenen zijn toepasbaar in alle mogelijke architectuurstijlen. Zo kiest men vaak strakke en uniforme tinten voor de moderne bouwstijl, zachte pastelkleuren voor de hedendaagse stijl en genuanceerde –al of niet verouderde– stenen voor de eerder klassieke woningen. Voor elk wat wils. Een baksteen geeft een woning altijd een tijdloos karakter.

2. Een warm product

Een baksteen wordt gebakken uit leem, zand en mineralen en is dus puur natuur. Een bakstenen gevel straalt daarom altijd een zekere warmte uit. Niet enkel op esthetisch vlak, op warme dagen gebeurt dit ook letterlijk. Een bakstenen huis biedt namelijk warmtecomfort. De baksteen slaat dan overdag de warmte op om ze ’s avonds en ’s nachts terug af te geven. Hierdoor blijft het binnen koeler en reageert het gebouw minder snel op wisselende buitentemperaturen.

3. De ideale oplossing in ons vochtig klimaat

Door haar typische gematigd poreuze aard is een baksteen de gevelbekleding bij uitstek in het vochtige klimaat van West-Europa. Niet voor niets is de baksteen zo immens populair in onze regio’s. Het hogere buffervermogen van de gevelsteen zorgt ervoor dat veel minder vocht in de spouw doordringt, terwijl een baksteen ook zeer snel het opgenomen water laat verdampen. Die goede porositeitswaarde leidt ook tot een veel betere hechting met de mortel. Hierdoor kan de aannemer veel baksteenlagen op een dag metselen en wordt de verwerkingskost in grote mate gedrukt.

4. Natuurlijke veroudering

In het vakjargon heet het dat een baksteen patineert, waarmee wordt bedoeld dat een baksteen na verloop van jaren wel veroudert maar toch zijn typische en frisse cachet behoudt. Een bakstenen huis blijft een bepaalde charme uitstralen. Bakstenen hebben zelfs een tweede leven, getuige daarvan de erg gegeerde recuperatiestenen. Een erg duurzaam product dus.

Voordelen van betonsteen

1. Duurzaam

Beton is een materiaal dat door de eeuwen heen zijn duurzaamheid heeft bewezen. Dankzij de huidige technische mogelijkheden is men erin geslaagd om een hoogwaardig product te brengen dat aan de strengste kwaliteitseisen qua waterdoorlaatbaarheid, dampdiffusie, weerstand tegen bevuiling, enz. voor gevelstenen voldoet. De nog lopende bouwfysische proeven aan de universiteiten hebben dit reeds volop bewezen.

2. Maatvast en gelijkmatig

Door de grote maatvastheid en gelijkmatigheid van kleur en structuur van de betonsteen bekomt men een strak metselwerk dat perfect past in de moderne architectuur. In de huidige trend van gelijmd metselwerk kunnen betonstenen dan ook gemakkelijk toegepast worden. Mede dankzij de evolutie bij de mortelproducenten gaat dit gepaard met een hoog rendement voor de aannemer.

3. Op maat van de klant

Bij gelijkmatig gekleurde betonstenen, die relatief weinig aandacht opeisen, komt het vormenspel van de creatieve architect in zijn ontwerp beter tot uiting. Tevens kan de meer traditionele bouwer ook genuanceerde betonstenen bekomen in de kleur en de structuur zoals hij verkiest. Betonstenen kunnen dus 'op maat' van de klant geproduceerd worden, wat het individuele karakter ten goede komt.

4. Combineerbaar

Door de oneindige reeks van mogelijkheden van kleurvaste, eenvormige of genuanceerde tinten en texturen (van glad tot gekloven) kan de klant, in samenspraak met de architect, de perfecte combinatie plannen met ramen, deuren en dakbedekkingen. De fabrikant zal steeds ten dienste staan voor eventuele verdere inlichtingen.

Bron : www.livios.be


12:30 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.