11-04-05

Passiefhuis: een warme woning zonder verwarming

Een woning verwarmen zonder verwarmingsinstallatie? Voor heel wat mensen lijkt dit een utopie. In Nederland en Duitsland wordt dagelijks in duizenden passiefhuizen bewezen dat dit haalbaar is. Met enkele doordachte maatregelen kan het energieverbruik in de woning drastisch beperkt worden.

Hoe ver kan je vandaag gaan in het beheer van het energiegebruik van gebouwen? In een passiefgebouw is dit zo ver doorgedreven dat er geen verwarmingsinstallatie meer nodig is. Het huis wordt voldoende warm gehouden door de warmteafgifte van toestellen (ijs- en koelkast, tv, …) en enkele conceptuele ingrepen. Een belangrijke ingreep is de beperking van transmissieverliezen (warmte die door muren en ramen naar buiten gaat). Dit betekent een heel goede isolatie van muren, vloeren en dak (0,15W/m²K) en het gebruik van superisolerend glas en raamwerk (0,8W/m²K). Ook dient gelet te worden op een koudebrugvrije uitvoering en dienen lekverliezen vermeden te worden. Dit wil zeggen dat een passiefhuis absoluut luchtdicht is. Ook wordt naar zonnewinsten gezocht. Dit door de oriëntatie en indeling van de woning en het gebruik van raampartijen aan de zuidzijde. Verder zorgt een goed werkende mechanische ventilatie met warmterecuperatie voor een gezonde binnenomgeving en het behoud van de opgebouwde warmte.

Kosten en baten

Koken kost geld. Wie een passiefhuis wil bouwen, zal dus ook wat dienen te investeren. Maar verdien je die investering ook terug? Om dit te begrijpen kunnen we verwijzen naar volgende grafiek:

Hoe meer we naar links gaan, hoe meer energiebesparende maatregelen. De blauwe lijn geeft de verbruikskosten weer; die dalen natuurlijk naarmate er meer energiemaatregelen genomen zijn. De rode lijn geeft de afschrijving op de investeringen weer. Zolang we in de huidige stand van de techniek blijven, stijgen die relatief licht, maar op een bepaald ogenblik, als er nieuwe, nog niet ingeburgerde technieken aan te pas komen, speciale producten, …, dan gaan de kosten pijlsnel de hoogte in. Er komt echter opnieuw een knik, en dat is wanneer de investering in een verwarming wegvalt. Het is dit punt dat men bij passieve huizen zal zoeken.

Maakt men dan de som van kosten en opbrengsten, (de groene lijn), dan ziet men twee "minima", één waar men alle ingeburgerde technieken heeft toegepast, en dat ligt in grootteorde om en bij de K30, en één op de passiefhuis-norm, die om en bij K15 ligt.

Utopie of werkelijkheid?

Het passiefhuis-concept is afkomstig uit Duitstalig Europa en Scandinavië, waar dit al sinds begin jaren negentig succesvol wordt toegepast. Alleen al in Duitsland staan er op dit moment 3.500 passieve gebouwen. Ook in België zijn nu de eerste passiefhuizen voltooid en zijn er een tiental projecten lopende, waarvan er een paar de afwerking naderen. Er zijn inmiddels ook concrete plannen voor enkele passieve kantoorgebouwen.
De term passiefhuis slaat dus op een constructiestandaard, een ver doorgedreven vorm van een laagenergiehuis. Deze slaat op een comfortabel gebouw, met een gezond binnenklimaat en met een zeer laag verbruik aan energie. Zo laag dat er geen verwarming meer nodig is. Er zijn dan wel een zeer consequent ontwerp, een correcte uitvoering en goede materialen vereist.
Investeringen die besparingen op de energierekening opleveren, zijn trouwens altijd investeringen in de toekomst. Immers, energie is eindig, en de Kyoto-normen zullen ons dwingen om het verbruik in Vlaanderen te beperken.  Bron : www.centrumduurzaambouwen.be


21:15 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.