11-04-05

Een zonneboiler, nog even uitstellen...?

Zonneboilers zijn het idealistische stadium ontgroeid. Vrijwel elke (ver)bouwer heeft tegenwoordig oog voor de ecologische troeven en misschien meer nog voor de energiebesparing van een zonneboiler. Als de investering van een zonneboiler vandaag niet haalbaar blijkt, kan je wel de nodige voorzieningen treffen om later zonder veel problemen een zonneboiler en de bijhorende zonnecollectoren te plaatsen. Hoe je dat concreet moet aanpakken vroegen we aan Gie Verbunt en Stijn de Koning van IZEN, het bedrijf dat al twintig jaar ervaring heeft als producent van zonneboilers.

De zonnecollector kan later zowel op een hellend dak als op een plat dak geplaatst worden. In een pannendak is hij heel makkelijk te integreren. Als je kiest voor een leiendak, plaats de leien dan bij voorkeur met leihaken en niet met nagels. Van de gaten door het onderdak en isolatie hoef je je geen zorgen te maken. Dat kan later gebeuren bij de plaatsing van de collector.

Op platte daken wordt de collector op een ballastframe geplaatst. In dat geval is het wel aan te raden om bij de plaatsing of vervanging van de dakbedekking in een dakdoorvoer te voorzien voor de latere leidingdoorvoer. Een dergelijke dakdoorvoer kan je verkrijgen bij je installateur.

Leidingen tussen collector en opslagvat

Wanneer de afstand tussen de collector en het opslagvat kort en goed bereikbaar is, hoeven hiervoor geen speciale voorzieningen getroffen te worden. Als de leidingen echter door leefruimten moeten lopen, plaats je best wachtleidingen - steeds met een afschot! - die mee verborgen kunnen worden achter de wandbekleding (gipsbezetting of beplating). Voor gewone zonneboilers kan je hiervoor gebruik maken van rechte koperen buizen van 15 mm, verbonden met hardsoldeer- of knelkoppelingen. Er zijn twee buizen nodig (aanvoer en retour) die geïsoleerd worden met hittebestendige isolatie (vidoflex). Het afschot bedraagt minimaal 2 cm/m.

Voor de sensor is er een tweeaderige draad (2 x 0.75 mm²) nodig die geplaatst wordt tussen de bovenzijde van de collector en het opslagvat.

Het opslagvat

Het is evident dat je voor voldoende ruimte moet zorgen waar je later het opslagvat, de eigenlijke zonneboiler, kan plaatsen. Vergewis je er ook van dat de deuropening voldoende groot is voor dat opslagvat. Vlakbij het opslagvat zijn ook volgende voorzieningen nodig: een aansluiting voor koud water (15 of 22 mm), een vertrekleiding naar de naverwarming (15 mm), een afvoerleiding naar de riolering voor het overdrukventiel, met stankafsluiter en een stopcontact met aarding op maximaal 1 meter van het opslagvat.

Naverwarming

Omdat 's winters de zonnewarmte niet volstaat om het sanitair water op temperatuur te brengen, is naverwarming met een gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk. Ga alleszins na of de boiler of geiser die je op het oog hebt, ook geschikt is als naverwarmer van een zonneboiler. Voor doorstromers (geisers) kies je best voor een thermisch modulerend toestel. Ga na of de doorstromer ingangstemperaturen tot 85 °C aankan. Als dat niet het geval is, moet er bij plaatsing van de zonneboiler een omloopventiel worden toegevoegd.

Als je voor een boiler kiest als naverwarmer zijn er in het geval van een toestel op elektriciteit of gas geen specifieke eisen. Iets ingewikkelder ligt het bij de keuze voor een indirecte boiler die opgewarmd wordt met behulp van het CV-water. Als je de zonneboiler en de naverwarmingsboiler in 1 vat wilt integreren, kan je nu al een duoboiler plaatsen. Dat is alleszins de elegantste oplossing. In dat geval moet je de CV-ketel aansluiten op de bovenste warmtewisselaar van de duoboiler. Later sluit je dan de onderste warmtewisselaar aan op het collectorcircuit. Je kan ook voor een afzonderlijke naverwarmingsboiler kiezen. In dat geval zijn er geen specifieke eisen.

Welke naverwarmer je ook kiest, het is sowieso aan te bevelen om na de naverwarming een mengkraan (max 60 °C) te plaatsen om verbranding door te heet water te voorkomen. Die kraan kan je nu al plaatsen. Bron : www.livios.be21:29 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.