21-01-05

Nieuwe regeling bouwmisdrijven is duidelijker

Bouwmisdrijven verjaren na vijf jaar, behalve wanneer ze in bos- of natuurgebied gebeurden. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Arbitrage-hof. Dat heeft enkele uitzonderingen in het bestaande decreet vernietigd.
 

Voor 2000 verjaarden bouwmisdrijven nooit. Illegale bouwsels konden dus altijd nog worden afgebroken. Maar twee jaar geleden kwam er een milder decreet.

Bouwmisdrijven verjaarden in principe na vijf jaar behalve wanneer ze in bos- of natuurgebied gebeurden, wanneer er hinder was voor omwonenden of wanneer er ernstige inbreuken waren op de stedenbouwkundige regels.

Die twee laatste uitzonderingen waren nogal vaag. Ze konden door rechters verschillend geïnterpreteerd worden. En het Arbitragehof heeft ze daarom nu geschrapt.

Geen vervolging meer na vijf jaar

De nieuwe regeling wordt meteen glashelder. Wie in Vlaanderen iets illegaal neerzet, kan daarvoor na vijf jaar niet meer vervolgd worden. Behalve wanneer het misdrijf in bos- of natuurgebied gebeurde.

Er blijft wel een probleem wanneer iemand niet voor de strafrechtbank, maar voor de burgerlijke rechtbank gedaagd wordt. Daar is een verjaringstermijn van twintig jaar. Maar ook dat zou binnenkort tot het verleden moeten behoren. Bron : www.vrtnieuws.net


 
 

12:08 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.