19-01-05

Specificatie kleine werven voor nieuwe regeling veiligheidscoördinator

Minister van Werk Freya Van den Bossche antwoordde dinsdag in de kamercommissie Sociale Zaken op een vraag van Trees Pieters (CD&V) rond de aangepaste regeling voor veiligheidscoördinatoren en wel op werven kleiner dan 500 m². Volgens Van den Bossche verschijnt volgende week in het Staatsblad een KB dat de zaak verduidelijkt.

De regering had op de ministerraad van Raversijde in maart 2004 beslist dat vanaf 2005 een aparte veiligheidscoördinator enkel nog nodig is voor grote bouwwerven. Op werven kleiner dan 500 m² kan de veiligheidscoördinatie door de architect of aannemer uitgeoefend worden.

Eind december leverde de Raad van State een negatief advies af over het kb dat de nieuwe regeling moest omzetten. De Raad oordeelde dat er geen wettelijke basis was voor de invoering van een onderscheid tussen bouwplaatsen op basis van hun grootte.
Van den Bossche toonde zich dinsdag verbaasd over de redenering van de Raad van State. Ze verwees naar soortgelijke regels die wel door de Raad werden aanvaard. Om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad heeft de minister een wetsontwerp klaar om de gevraagde wettelijke basis te leggen. Dat is voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd.
Zodra dat advies binnen is, dient de minister het ontwerp in bij de Kamer. Tegelijk publiceert ze dan het koninklijk besluit, dat meteen van kracht wordt. Als de Raad van State geen opmerkingen heeft, kan dit reeds maandag, in het andere geval is het nog enkele dagen langer wachten. Veiligheidscoördinatoren zijn dan voor kleine werven niet langer verplicht.

17:39 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.