27-12-04

Schimmel op ons pleisterwerk

Vraag:
In ons verbouwd huis werden overal pleisterwerken uitgevoerd. Ondanks een constante verluchting (voor- en achterzijde, overal kipvensters) kwam er nog tijdens de werken in de rand van het plafond een roodachtig randje.
Ondertussen is er in het hele huis, ongeacht de ondergrond (oude baksteen, stucanet, balken,...) bijna overal een zalmkleurige schimmel ontstaan. De schimmel is een paar mm. dik. Het komt meer voor in hoeken en tegen de plafonds dan op een vlakke muur. Nu zijn er ook nog zwarte vlekken bijgekomen. Kent u de oorzaak? Een remedie? Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.


Antwoord:
Rob Hoomans herkent de twee verschijnselen onmiddellijk als schimmels en de oorzaak is dan meteen ook duidelijk: gebrek aan verluchting. Jullie verluchting was duidelijk niet afdoend om de grote hoeveelheid vocht die in het pleisterwerk zit doeltreffend te doen opdrogen.
Zoals bekend kunnen op vochtige plekken schimmels ontstaan, wat bij jullie dus het geval is. Dat de schimmel vooral in de hoeken voorkomt is omdat daar het pleister dikker is en dus langer vochtig blijft.

Wat je nu in eerste plaats moet doen is proberen de ruimtes zo goed mogelijk te verluchten, eventueel in combinatie met verwarming, zodat het pleisterwerk volledig kan drogen. Let op: als de oppervlakte van het pleisterwerk droog lijkt, betekent dit niet dat de binnenkant dat ook is! Als alles goed droog is moeten de schimmels verwijderd worden. Dat kan in vele gevallen door de muur te behandelen met een schimmeldodend product of op een andere manier. Informeer je daarvoor best bij een speciaalzaak, niet alle schimmeldodende producten en schimmels zijn op elkaar afgestemd. Sommige schimmels en producten kunnen trouwens behoorlijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
Bron :
www.livios.be

08:49 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-12-04

1278744287


14:47 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoogste brug ter wereld is geopend in Frankrijk

di 14/12/04 - In Frankrijk gaat vandaag het langste en hoogste viaduct van de wereld open. Het kunstwerk is hoger dan de Eiffeltoren en gaat over de vallei van de Tarn.

Het zijn duizelingwekkende cijfers. De brug is 343 m hoog en heeft een lengte van 2,5 km. Binnen drie jaar was het gigantische bouwwerk klaar.

De grootste peiler van het viaduct van Millau is zelfs hoger dan de Eiffeltoren en verslaat daarmee alle records. En om het nog gekker te maken: de kleinste peiler is nog altijd 77 meter hoog en de kans is groot dat u met de auto als het ware over de wolken rijdt die onder in het dal hangen.

De brug vormt een belangrijke verbinding tussen Noord en Zuid op de autoweg A75. Tot nu toe was Millau een groot verkeersknooppunt waar de vakantiegangers in de zomer altijd vast kwamen te staan.

De nieuwe route eist wel zijn tol: 4,50 euro in de winter en een heffing van 6,50 euro in de zomer.

Bron & foto's : www.vrtnieuws.net


14:47 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-12-04

BESIX to build the highest tower in the world

A new milestone for BESIX and the building sector in general The Joint Venture (JV) Samsung-BESIX-Arabtec has been awarded a contract by the Client 'Emaar Properties' to build the Burj Dubai, which will become the world's highest tower. The tower will be over 700 metres high and multifunctional, by combining residential and business accommodation. The tower is part of the Burj Dubai District which besides the skyscraper will also include 'The Dubai Mall', the world's largest shopping mall. The complex will be surrounded by parks, ponds, and "The Boulevard", along which numerous buildings will be erected. The contract has a market value of USD 875 million. BESIX's stake in that is 35%. Building work starts on 1 January 2005 and will take 47 months to complete.
Bron : www.besix.be

08:55 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bouwbedrijf BESIX bouwt hoogste toren ter wereld

De joint venture Samsung-BESIX-Arabtec zal in januari 2005 beginnen met de bouw van de Burj Dubai Tower in opdracht van Emaar Proporties, een in Dubai beursgenoteerd vastgoedbedrijf.
Dat heeft de directie van BESIX donderdag tijdens een persconferentie in de hoofdzetel bekendgemaakt. De toren, die in Dubai komt en 705 meter hoog moet worden, zal een hotel, appartementen en kantoorruimten herbergen.

De Burj Dubai Tower, wat 'de toren van Dubai' betekent, maakt deel uit van het Burj Dubai District, dat naast de wolkenkrabber ook The Dubai Mall, 's werelds grootste shoppingcenter, zal omvatten. Opdrachtgever van de toren is Emaar Properties, dat vandaag nog een tiental grote vastgoedprojecten heeft lopen. Voor de architectuur tekende het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill LLP. Zij verwezenlijkten onder meer de Sears Tower in Chicago en de National Commercial Bank in Jeddah.
De joint venture haalde het contract, dat een waarde van 875 miljoen dollar heeft, binnen na elf maanden van studies en onderhandelingen. De participatie van BESIX bedraagt, net zoals die van het Zuid-Koreaanse Samsung, 35 pct. Arabtec participeert voor 30 pct.

"De werken in Dubai starten op 1 januari 2005 en de einddatum is voorzien rond eind november 2008. In totaal zullen de werken dus 47 maanden in beslag nemen", aldus Bart Wuyts, directeur communicatie bij BESIX. "De bouw van deze 'hoogste toren ter wereld' betekent voor ons bedrijf een nieuwe referentie op wereldvlak en zal ongetwijfeld nieuwe dimensies voor ons openen", aldus de BESIX-directie.
Bron : www.gva.be en www.bouwenwonen.net

08:53 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-12-04

Mogen buren grenspaaltjes verzetten?

Disputen over perceelgrenzen kunnen hoog oplopen. Om zekerheid te hebben kan je je terrein laten afbakenen door een landmeter, die met paaltjes de perceelgrens aanduidt. Maar op een dag stel je vast dat de paaltjes zijn verdwenen of verplaatst. Mag iemand zomaar die paaltjes wegnemen?
 
Landmeter Jan De wael legt uit dat je de grenzen van je terrein officieel kan laten vastleggen. Want zolang de scheidingslijnen tussen aanpalende eigendommen niet schriftelijk en op een uiterlijk waarneembare manier vastgelegd zijn, kunnen er burenruzies ontstaan. Een landmeter zal het terrein opmeten, de grenzen met de omliggende eigendommen vaststellen en het terrein afpalen. De afpaling wordt bovendien vastgelegd in een officieel opmetingsplan, in zoveel exemplaren opgesteld als er verschillende eigenaars zijn, en door ieder van de partijen ondertekend voor akkoord. Meer uitleg hierover staat op www.landmeter.be.
Het nadien wegnemen van dergelijke grenspalen is een strafrechterlijk feit, niemand mag deze zonder meer verplaatsen of verwijderen. De eigenaar van het afgebakende terrein kan dus eisen dat deze markeringen terug worden gezet op hun oorspronkelijke plaats, hij kan dat in het slechtste geval ook juridisch afdwingen via de vrederechter. Voor mensen met een groot terrein geeft de landmeter als tip mee om onderling met de buren overeen te komen om op grenspunten een grote paal of beter nog, een boom te plaatsen. Een boom is namelijk duidelijk zichtbaar en kan niet zomaar verplaatst worden...
Bron : www.livios.be en www.landmeter.be

06:39 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-12-04

Overgangsregeling voor energieprestatienormen

Vanaf januari 2006 zullen energieprestatienormen in voege treden die de huidige isolatienormen zullen vervangen. Isolatienormen worden uitgedrukt in K-waarden en hebben uitsluitend betrekking op de buitenschil, met name op de isolatie van muren, daken, ramen enz. Het toepassingsgebied van energieprestatienormen is veel ruimer dan dat van isolatienormen. Bij energieprestatienormen worden immers ook al de energieverbruikende componenten van de woning in rekening gebracht, zoals verwarming, elektriciteit, warmwaterverbruik enz. In plaats van K-waarden komen er dan E-niveaus. De energieprestatienormen zullen tot een gevoelige vermindering van het energieverbruik in de gebouwen leiden en impliceren dus een behoorlijke verstrenging van het normerend kader.
Het staat buiten kijf dat de energieprestatienormen onze manier van bouwen sterk zullen wijzigen. Maar wat de aannemer precies aan zijn bouwconcept moet veranderen om aan de nieuwe bouwnormen te voldoen, zal nog tot september 2005 relatief onduidelijk blijven. Pas tegen dan zal de software kunnen proefdraaien waaraan ontwerpers en aannemers hun woningconcept zullen kunnen toetsen en aanpassen.
Toch zullen de consumenten reeds veel langer op voorhand willen weten hoeveel hun nieuwe of gerenoveerde woning precies zal kosten. Opdat de aannemers op deze vragen een antwoord zouden kunnen formuleren dat nadien niet tot discussies en betwistingen zou leiden, heeft de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan Vlaams minister van energie Kris Peeters voor de invoering van de nieuwe normen een overgangsregeling gevraagd.
Op voorstel van minister Peeters heeft de Vlaamse regering zopas besloten effectief een overgangsregeling in het uitvoeringsbesluit bij het Vlaams energieprestatiedecreet op te nemen. Vanaf 1 januari 2006 zullen aannemers kunnen overgaan tot de toepassing van een E100-niveau. Maar door de overgangsregeling krijgen zij tijdelijk de mogelijkheid om nog met K-waarden te werken. Conform de verstrenging die het energieprestatiedecreet nastreeft, zullen het weliswaar de strengere K45- in plaats van de huidige K55-waarden zijn. Dit betekent dat ontwerpers en aannemers vanaf begin 2006 alvast moeten zorgen voor een betere isolatie van muren en daken en moeten voorzien in hoogrendementsglas.
De overgangsregeling zal duren tot juli 2006. Vanaf dat ogenblik zal enkel nog het energieprestatieniveau E-100 van toepassing zijn. Tegen dan zullen ontwerpers en aannemers voldoende met de nieuwe software vertrouwd zijn om niet alleen via de buitenschil maar ook via de verschillende energieverbruikende componenten in de woning een lager energieverbruik te verwezenlijken. Om deze doelstelling te bereiken zal de VCB voor de aangesloten aannemers intensieve informatie- en sensibiliseringscampagnes organiseren.
Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Bron : www.vcb.be en www.bouwenwonen.net  (foto : www.rockwool.be)

04:36 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |