27-12-04

Schimmel op ons pleisterwerk

Vraag:
In ons verbouwd huis werden overal pleisterwerken uitgevoerd. Ondanks een constante verluchting (voor- en achterzijde, overal kipvensters) kwam er nog tijdens de werken in de rand van het plafond een roodachtig randje.
Ondertussen is er in het hele huis, ongeacht de ondergrond (oude baksteen, stucanet, balken,...) bijna overal een zalmkleurige schimmel ontstaan. De schimmel is een paar mm. dik. Het komt meer voor in hoeken en tegen de plafonds dan op een vlakke muur. Nu zijn er ook nog zwarte vlekken bijgekomen. Kent u de oorzaak? Een remedie? Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.


Antwoord:
Rob Hoomans herkent de twee verschijnselen onmiddellijk als schimmels en de oorzaak is dan meteen ook duidelijk: gebrek aan verluchting. Jullie verluchting was duidelijk niet afdoend om de grote hoeveelheid vocht die in het pleisterwerk zit doeltreffend te doen opdrogen.
Zoals bekend kunnen op vochtige plekken schimmels ontstaan, wat bij jullie dus het geval is. Dat de schimmel vooral in de hoeken voorkomt is omdat daar het pleister dikker is en dus langer vochtig blijft.

Wat je nu in eerste plaats moet doen is proberen de ruimtes zo goed mogelijk te verluchten, eventueel in combinatie met verwarming, zodat het pleisterwerk volledig kan drogen. Let op: als de oppervlakte van het pleisterwerk droog lijkt, betekent dit niet dat de binnenkant dat ook is! Als alles goed droog is moeten de schimmels verwijderd worden. Dat kan in vele gevallen door de muur te behandelen met een schimmeldodend product of op een andere manier. Informeer je daarvoor best bij een speciaalzaak, niet alle schimmeldodende producten en schimmels zijn op elkaar afgestemd. Sommige schimmels en producten kunnen trouwens behoorlijk schadelijk zijn voor de gezondheid.
Bron :
www.livios.be

08:49 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.