02-11-04

Tips voor onderhoud van platte daken

Met het natte en koude herfst- en winterweer voor de deur, is het ideale moment gekomen om uw platte daken grondig te onderhouden en eventueel kleine herstellingen te doen. Deze technische check-up moet minstens één keer per jaar gebeuren. Met behulp van de nuttige tips en het uitgebreide productengamma van IMPERBEL kan je die klus zelf uitvoeren. Zo kan je zorgeloos genieten van een waterdichte najaar- en winterperiode!
 
Het dak reinigen
Een onderhoudsbeurt van het dak begint met een grondige reiniging van het platte dak. Alle bladeren en ander vuil moet met een borstel en/of een hogedrukreiniger verwijderd worden.
 
Het mos verwijderen
Om de stukken mos los te weken die niet handmatig verwijderd kunnen worden en om zeker te zijn dat het mos zich niet meteen opnieuw manifesteert, gebruik je IBACLEAN. Deze ontmosser met verlengde werking heeft een reinigende functie en ontvet het dak ook. Breng IBACLEAN aan met een borstel.
 
Het herstellen van blazen
Onder de dakbedekking kunnen zich blazen gaan vormen. Hierdoor kunnen er scheuren optreden en kan het vocht gemakkelijk insijpelen. De herstelling hiervan gebeurt in diverse stappen, met een waterdicht dak als uiteindelijk resultaat.
- Snij de blaas met een cutter open in kruisvorm.
- Plooi de vier lipjes naar buiten.
- Goed drogen en op de zuiver gemaakte ondergrond en aan de onderkant van de lipjes rijkelijk DERBIMASTIC S aanbrengen.
- Plooi de vier hoeken opnieuw dicht en druk stevig aan.
- Strijk de overtollige mastiek die uit de naden komt, samen met een extra laag DERBIMASTIC S, over de snijnaden.
- Breng over het kruis een glasvezelband en nog een extra laag DERBIMASTIC S aan.
 
Een verweerd dak ‘regenereren’
Indien de roofing al geruime tijd niet meer onderhouden werd, en er zich andere beschadigingen dan blaasvorming voordoen, is er een grondigere aanpak nodig. Dit wordt het regenereren van het plat dak genoemd. Met DERBILIQUID S heeft Imperbel een zwarte pasta ontwikkeld, die speciaal dient om de ‘bitumineuze’ waterdichtingen te herstellen. Dit product kan gelijkmatig over het oppervlak worden uitgesmeerd, waardoor een mooie, waterdichte coating ontstaat. Hier bovenop kan later een nieuw waterdichtingsmembraan worden aangebracht. DERBISILVERTOP S heeft dezelfde eigenschappen als de zwarte pasta, maar is zilverkleurig, en vermindert de oppervlaktetemperatuur. Deze coating is ook ideaal voor daken in aluminium, staalplaat of vezelcementplaat.
 
Het controleren van de afwerking
Niet alleen het dak zelf, maar ook de profielen en aansluitingen met de muren, koepels, schoorsteen, enz. moeten grondig gecontroleerd worden. Eventuele gebreken kan je wegwerken met DERBIMASTIC S.
 
Het reinigen van de dakgoot
Cruciaal voor de verwerking van het regenwater, mos, bladeren en ander afval, is het optimaal functioneren van de dakgoot en de regenpijpen. Grondig openmaken, reinigen en ontvetten is dus aangewezen. Scheuren of gaatjes kunnen hersteld worden met DERBIMASTIC S. Om de levensduur van non-ferro metalen als zink en koper te verlengen, is het raadzaam ze in te smeren met de zilverkleurige coating DERBIZINC. 24 uur na de eerste laag kan de tweede worden aangebracht.
 
Nog enkele gouden tips:
- Laat (deels) losgekomen elementen altijd op hun oorspronkelijke plaats liggen.
- Alle herstellingen hebben tijd nodig om te drogen. Luister dus eerst naar het weerbericht vooraleer de werkzaamheden aan te vatten.
- Producten grondig roeren voor gebruik.
- Reinig het gereedschap onmiddellijk na gebruik.
- Bewaar de producten steeds op een koele en droge plaats.
- De technische dienst van IMPERBEL staat altijd klaar om een technisch advies op te stellen indien je niet zeker bent van de gekozen herstellingsmethode of indien je de degelijkheid van de dakdekker of materialen in twijfel trekt.
 
Kleine herstellingen
1) Blazen dienen hersteld te worden.
2) Snijd de blaas kruiselings open en plooi de vier hoeken naar buiten.
3) Breng vervolgens met een truweel bitumineuze herstellingsmastiek aan.
4) Breng ten slotte over de snijnaden heen glasvezelband aan.
 
Regenereren van een verweerd dak
5) Verwijder al het vuil en mos van het dak.
6) Gerbuik DERBILIQUID S om de bitumineuze waterdichting te hernieuwen en beschermen
 
Onderhoud van de dakgoot
7) Reinig en ontvet (indien nodig) de dakgoot.
8) DERBIZINC in één laag aanbrengen met een borstel.
Bron :
www.bouwenwonen.net en www.imperbel.be  (foto : Imperbel)11:12 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.