28-10-04

Meerwaardebelasting

Als je een woning waarin je niet zelf gedomicilieerd was binnen de vijf jaar verkoopt, moet je als verkoper belastingen betalen op de meerwaarde. Deze belasting bedraagt 16,5 % op het verschil tussen aan- en verkoopprijs.
 
Die aankoopprijs mag eerst verhoogd worden met de werkelijke kosten van de aankoop of met een forfaitair kostenpercentage van 25%.
Vervolgens mag je die aankoopprijs verhogen met 5% per volledig verlopen jaar tussen de aankoopakte en de verkoopakte. Tenslotte mag je de kosten voor de tekoopstelling aftrekken.

De verkoop van een geschonken woonhuis is gedurende drie jaar na de schenking belastbaar. Er wordt geen belasting geheven als je het huis geërfd hebt, als het huis onteigend wordt of als het huis toebehoort aan minderjarigen.
Ook bij erfenissen moeten bijkomende successierechten betaald worden als het goed verkocht wordt aan een hogere prijs dan diegene die werd opgenomen in de aangifte van nalatenschap. Deze beperking geldt tot twee jaar na de datum van indiening van deze aangifte.

Bron : www.livios.be

04:26 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.