19-10-04

61% wil investeren in een zonneboiler

In de maand van de energie belicht Livios diverse aspecten rond energiebesparing. Zo kunnen particulieren tal van energievriendelijke maatregelen nemen, maar worden deze ook genomen? Wij vroegen ons af hoe de Livios-bezoeker tegenover een besparingsmaatregel als bv. de zonneboiler staat.
 
Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van zonnewarmte. Dit systeem neemt op jaarbasis ongeveer de helft van de warmwaterproductie voor zijn rekening. De kostprijs voor een installatie ligt vrij hoog, maar er zijn diverse steunmaatregelen vanuit de overheid om deze investering te verlichten.
 
Zes op tien pollers zien zeker het nut in van een energiebesparende maatregel als een zonneboiler en zijn ook bereid erin te investeren. Van de ondervraagden heeft 3% dat reeds gedaan en nog eens 17% zal in de nabije toekomst een zonneboiler plaatsen. 41% houdt de boot nog wat af maar meldt wel ooit zijn water te laten verwarmen door het zonnetje.
 
Een gegrond bezwaar tegen een zonneboiler is de kostprijs: ondanks de steunmaatregelen van de overheid vindt 23% het een te grote investering. Voor 4% is het technisch onmogelijk om een zonneboiler te plaatsen (bv. huurappartement) en iets meer dan een tiende van de pollers zegt geen interesse te hebben in zonne-energie voor zijn warmwaterbereiding.
 
De naakte cijfers
Zou je ooit overstappen op een zonneboiler? 
Ik heb er al één                                                      35         3% 
Ja, in de nabije toekomst                                      161       17% 
Ja, ooit                                                                  396      41% 
Nee, geen interesse                                               111      12% 
Nee, technisch onmogelijk                                     37        4% 
Nee, kost te veel                                                     221     23% 
Totaal aantal stemmen                                          961     100%

 
Bron : www.livios.be

17:29 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.