08-10-04

23% omzetverlies door zwartwerk bij stukadoors

Oneerlijke concurrentie van zwartwerkers en bijklussers is verantwoordelijk voor een gemiddeld omzetverlies van 23 procent bij de Limburgse stukadoors en afbouwbedrijven.
Eén op drie Limburgse stukadoors moet ook opdrachten weigeren omwille van een gebrek aan personeel. Dat zijn de voornaamste conclusies van een enquête die de beroepsvereniging van Stukadoors en Afbouwbedrijven Limburg onder haar leden organiseerde.

Alle ondervraagden gaven aan dat zij momenteel oneerlijke concurrentie ondervinden van zwartwerkers en mensen die in bijberoep werken. Naast een gemiddeld omzetverlies van 23 procent zorgt deze tendens ook voor lagere marktprijzen omdat de concurrerende bedrijven minder BTW, belastingen en sociale lasten betalen, aldus voorzitter Rob Hoomans van de beroepsvereniging. Een tweede opmerkelijke conclusie van de bevraging is dat meer dan 60 procent van de Limburgse stukadoors merkt dat er steeds meer buitenlanders, voornamelijk uit het voormalig Oostblok, in de sector actief zijn. "Dat is op zich geen slechte evolutie, ware het niet dat het niveau van de kwaliteit meer dan eens ver onder het gemiddelde ligt", aldus nog de voorzitter.
Een kwart van de ondervraagden gaf tevens aan om in de toekomst zelf buitenlandse arbeidskrachten in dienst te willen nemen omwille van de zeer beperkte instroom vanuit het onderwijs. Omwille van die beperkte instroom moet zelfs één op drie stukadoors grotere opdrachten weigeren omdat ze over onvoldoende mensen beschikken om de klus te klaren, zo luidt het voorts. Om de pieken enigszins te kunnen opvangen, heeft een kwart van de ondervraagden samenwerkingsverbanden met collega's opgezet, zo blijkt nog.
Op basis van de resultaten van de enquête pleit de beroepsvereniging voor meer en strengere controles op zwartwerk en voor een beperking van het statuut "bijberoep" tot maximaal twee jaar. Ook moet er werk gemaakt worden van een verplicht scholingstraject met strenge kwaliteitseisen en van de ondersteuning van initiatieven om jongeren voor dit knelpuntberoep warm te maken, aldus nog Hoomans.
Bron : www.bouwenwonen.net en www.gva.be

09:31 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.