24-08-04

Zonne-energie als alternatief voor dure olie

Vandaag halen de hoge olieprijzen het wereldnieuws. Olie is één van de belangrijkste grondstoffen om elektriciteit te maken en dus is het een logisch gevolg dat we binnenkort wellicht ook een hogere energierekening voorgeschoteld krijgen. Zonne-energie kan hier een economische en milieuvriendelijke oplossing bieden.
 
Met fotovoltaïsche zonnepanelen kan men immers zelf een deel van zijn eigen stroom produceren en op die manier de elektriciteitsfactuur halveren. Want ook in België levert de zon haar energie gewoon gratis.
Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom en via een omvormer wordt dit bruikbare wisselstroom. Deze panelen zijn rechtstreeks gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Wanneer men zijn eigen stroom produceert, wordt het elektriciteitsnet als stockageruimte gebruikt. Op een aparte kWh-teller kan men aflezen hoeveel de installatie opbrengt. Een aangename bijkomstigheid is dat wanneer men meer elektriciteit produceert dan verbruikt, de meter achteruit draait…
Het plaatsen van zonnepanelen kan zowel op bestaande woningen als op nieuwbouw. Er is keuze tussen een inbouw in een pannen- of leiendak, een opstelling op een plat dak of tegen de gevel. Het moet wel altijd om een zuidgeoriënteerde en schaduwvrije zone gaan. Eén zonnepaneel van 5 m² levert 510 kWh. De Vlaamse overheid subsidieert tot 2.040 kWh, dat is een oppervlakte van ongeveer 20 m² zonnepanelen, goed voor ongeveer de helft van het jaarlijks verbruik van een gemiddeld gezin.
 
Een rekensommetje
IZEN, marktleider in de toepassingen van zonne-energie, maakt even een rekensommetje voor een gemiddeld gezin. Een zonlichtinstallatie om 2.040 kWh op te wekken kost (exclusief BTW en plaatsing) ca. 17.000 euro. De Vlaamse Overheid geeft 50% van het totaalbedrag inclusief BTW terug in de vorm van subsidies. Bovendien geniet men 610 euro fiscaal voordeel en geven de meeste gemeenten nog een extra premie.
Een gezin investeert dus ongeveer 8.000 euro. Door de groenestroom-certificaten (150 euro per 1.000 kWh) en de opbrengst van de eigen stroomproductie (nog eens 150 euro per 1.000 kWh) betaalt deze investering zich terug op twaalf à dertien jaar.
Wie interesse heeft om fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen, moet snel een subsidiedossier indienen bij de Vlaamse overheid. In september zullen immers de laatste subsidies van 2004 toegekend worden.
Bron : www.livios.be en www.izen.be

21:12 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.