30-07-04

Ik wacht best zo lang mogelijk met het opvoegen van mijn gevel ?

Het huis waarin je zwaar investeerde is eindelijk instapklaar. Alleen: de buitengevel is nog niet opgevoegd. Dit moet toch leiden tot energieverlies en het risico op regeninslag aanzienlijk vergroten? En wat dan te denken van grootvaders advies om zolang mogelijk te wachten met het opvoegen van de muren?
 
We gingen te rade bij baksteenhandelaar De Saegher en voegmortelfabrikant Seifert. Zij nuanceren deze stelling: "Vroeger wachtte men zo lang mogelijk om een huis op te voegen, zo kon het huis langer ademen en zat er dus minder vocht in de gevel. Het is vandaag nog altijd beter om voor het voegen zo min mogelijk vocht in de voegen te hebben, want de aanwezigheid hiervan brengt een gevaar op kleurschakeringen met zich mee."
"In de praktijk wordt er echter minder lang gewacht, vooral om economische redenen. Tijdens de metselwerken staat er een stelling, het is goedkoper als die onmiddellijk gebruikt kan worden om te voegen. Feit is bovendien dat de voegmortels van tegenwoordig er kwalitatief op vooruitgegaan zijn. Er zijn heel wat chemische bestanddelen aan toegevoegd, waardoor het risico op kleurschakeringen sterk verminderd is. De schade bij onmiddellijk voegen wordt dus een stuk minder."

 
Ton-sur-tonprincipe
Daarnaast is het belangrijk om bij de keuze van het voegsel niet over één nacht ijs te gaan. Weet dat voegen gemiddeld bijna 25 procent van een muuroppervlak in beslag nemen. Dit percentage ligt lager bij grote bakstenen. Een grijze voeg geeft muren een donkerder uitzicht. Een egalere schijn krijg je door beige voegen te gebruiken en witte voegen zorgen ervoor dat de eigenlijke kleur van de baksteen veel beter tot haar recht komt. Om homogene, strakke muurvlakken te creëren, wordt steeds meer voor een voegsel in dezelfde of een aanverwante kleur gekozen. Dit noemt men het ton-sur-tonprincipe. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van kant-en-klare voegspecies, die op de werf enkel nog met water worden gemengd.
Kies dus nooit een steen zonder dat je die in combinatie met een voeg hebt gezien. Laat bij wijze van experiment een stukje van je gevel opvoegen in je kleur van voorkeur. Pas na één week drogen, heb je een correct beeld van het definitieve uitzicht.

 
Conclusie: Da klopt. Indien dat kan, wacht dan zolang mogelijk met het opvoegen van je gevel. Vroeger liet men er zelfs een winter over gaan om het vocht goed te laten uitvriezen. Op zijn minst even belangrijk is het om de juiste kleur van voegspecie voor je muur te kiezen.
 
Bron : www.livios.be

07:07 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.