03-07-04

Vloer- en wandtegels plaatsen

Tegenwoordig zijn er honderden producten op de markt voor de plaatsing van vloer- en wandtegels. Op vrijwel iedere verpakking staat hoe je tewerk moet gaan voor een goed resultaat. Zelden staat erop wat je níet moet doen. John Coorevits van Ceramega legt uit welke de meest voorkomende fouten zijn bij de plaatsing van tegels.

Fout 1: chape is niet droog genoeg

Iedere doe-het-zelver kan met een beetje handigheid zelf tegels verlijmen op een chape. Bij een nieuwbouw wordt meestal echter veel te vroeg gestart met de plaatsing van tegels. Het gevolg is dat ze loskomen. Laat de verse chape minstens 2 à 3 weken drogen. Let wel, dit is een regel voor water- en winddichte ruimtes. Niet-afgesloten ruimtes moeten nog veel langer drogen.

Fout 2: chape is oneffen

Begin nooit tegels te plaatsen vooraleer je de chape getest hebt op vlakheid. Als je eenmaal begonnen bent, is het moeilijk om oneffenheden te camoufleren. De vlakheid kan je gemakkelijk controleren door met een paslat of rechte plank vanuit de hoeken naar het midden te verschuiven. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan deuren. Oneffenheden kan je uitwerken met een egalisatiemortel. Daarna met gewone tegellijm de tegels verlijmen.

Fout 3: verlijmen op slecht ontvette tegels

Een bestaande vloer uitbreken is een ingrijpend werk, dat bovendien niet altijd mogelijk is. Daarom gaat men meer en meer over tot verlijming van vloeren op de bestaande ondergrond. Een veelgemaakte fout is dat men die ondergrond niet of nauwelijks ontvet. Bij absorberende vloeren zoals cementtegels of natuursteen moet je de bestaande vloer zeer goed ontvetten, omdat hij onderhouden wordt met zeep. Werk hier nooit met gewone tegellijm, wel altijd met Flexlijm. Het valt ook aan te raden om een voorstrijkmiddel te plaatsen 24 uur voor de start van de werken. Kijk de ondergrond steeds na op stabiliteit. Op een oneffen of losliggende bevloering kan je géén tegels lijmen.

Fout 4: te vroeg opvoegen

Na de plaatsing wil je natuurlijk zo vlug mogelijk de vloer opvoegen. Als je op een niet-zuigende ondergrond tegels geplaatst hebt, moet al het vocht dat in de lijm zit via de voeg uitdrogen. Bij een normale verlijming op droge chape kan je al na 36 uur opvoegen. Bij verlijming van vloer op vloer moet je zeker 48 uur wachten. Te vroeg opvoegen is even gevaarlijk als te vroeg op de vloer lopen. In sommige gevallen komen de tegels los of zullen ze niet meer vlak liggen.

Fout 5: onderhoud van tegels

Tijdens de plaatsing blijft er altijd een cementlaag achter op de tegels. Meestal dweilt men die weg. Dat kan zeker geen kwaad, maar het is meestal onvoldoende. Om de vloer na het opvoegen optimaal te reinigen, gebruik je altijd cementsluierverwijderaar. Die neemt het resterende voegsel en de cementresten weg, die ander vuil aantrekken als ze blijven liggen. Let ook op met zeep bij het onderhoud van de vloer. Een keramische tegel mag je niet onderhouden met vette producten. Die leggen alleen maar een vette film op de tegels. En als er eenmaal een vette laag op een keramische vloer ligt, krijgt je die er niet meer af door gewoon te dweilen.

Algemene info

Kies steeds een volkeramische tegel voor ruimtes met een zeer druk beloop, bijvoorbeeld winkels en openbare plaatsen. Bij twijfel over de kwaliteit, kan je steeds van iedere vloertegel de technische fiche opvragen. Een volkeramische vloer hoeft niet duurder te zijn dan een verglaasde.

Bron : www.bouwenwonen.net


12:57 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.