05-06-04

Een geslaagde verbouwing.

Troeven
Enkel de bruikbare hoofdstructuur van de bestaande woning werd bewaard. Naast deze structuur werd een nieuwe leefruimte gebouwd met een gebogen dak-plafond. Dit laat toe de voorgevel onderaan gesloten te houden met een manshoge muur en toch overvloedig zonlicht tot diep in de woning te trekken via een groot raamoppervlak boven deze muur. Het zonlicht strijkt dan letterlijk op het gebogen plafond en verlicht de gehele woning. De achtergevel is één glasgevel met onbeperkt zicht op de tuin, die overvloeit in het landschap van het provinciaal domein. Om ook vanuit de zitruimte aan de straatkant maximaal van dit uitzicht te kunnen genieten, bevindt de zithoek zich 2 treden hoger dan de eetruimte zodat over de tafel en stoelen heen een onbelemmerd zicht bestaat op de tuin. De eethoek in de keuken is een erker die eigenlijk al in de tuin gelegen is. Door de aansluiting tegen de bestaande buurwoning met een carport uit te voeren, wordt de overgang naar de tuin verzacht. De carport doet tevens dienst als overdekte speelruimte voor de kinderen. Binnen de vrij beperkte mogelijkheden van de stedenbouwkundige voorschriften werd een maximaal ruimtegebruik nagestreefd. Het hellend dak van de bestaande woning werd dan ook vervangen door een halfrond dak. De kleine zolderkamers werden op deze wijze ruime, volwaardige kinderkamers. De bestaande trapzaal bleef behouden, maar de oude trap werd door een open trap in inox en glas vervangen. Een lichtstrook in het zinken dak brengt via deze trapzaal maximaal licht tot in het centrum van de woning.

Materialen
Voor de gevels werd een combinatie van grijze tinten gezocht, waarbij de natuurlijke grijze kleur van deze materialen het uitzicht bepalen. Gezien de bestaande woning niet geïsoleerd was, werd de oude constructie eerst geïsoleerd (zoals men eerst een trui aantrekt) en vervolgens afgewerkt met bekledingsmaterialen (een jasje). Deze bekledingsmaterialen zijn zinkbanen met staande naad, sierpleister of onbehandelde cederplanchetten die een zilvergrijze patina krijgen. Binnen dezelfde filosofie om de materialen in hun natuurlijke kleuren aan te wenden, werd voor natuurkleurige aluminiumramen gekozen. Ook de sierpleister heeft de natuurlijke kleur van het cement waarmee hij aangemaakt is. Onder de pleister wordt met een blauwsteenplint gewerkt die met de tijd ook zal vergrijzen. De veluxramen in het verticale zinken dak werden van zinken afdeklatten voorzien. Dezelfde materiaalkeuze werd voor de buitenaanleg aangehouden : grote, gladde betontegels, tuinberging in cederhout… Het contrast tussen het gladde zink of de gladde aluminiumprofielen en de ruwere sierpleister of cederplanchetten dragen bij tot een sober en toch gevarieerd uitzicht. De materialen versterken ook de volumewerking. Zo ontstaat een duidelijk leesbaar gebouw met een zinken volume dat de slaapkamers en badkamer bevat. Dit volume staat op een sokkel van cederhouten of sierpleistermuren, die de daglokalen (leefruimte, keuken, bureel) bevat. De glasgevels en de open carport laten deze sokkel overvloeien in de tuin.

Bron : www.livios.be  http://www.ketele.be/Home.html 

23:44 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.