13-05-04

Meer ruimte voor sociale woningen

 ZULTE - Wonen wordt voor vele mensen onbetaalbaar in de regio Gent-Eeklo. De bouwgrond is schrikwekkend duur en het aanbod van sociale woningen te laag. ,,Gemeenten kunnen concreet meehelpen om het basisrecht wonen betaalbaar te houden. Zulte bijvoorbeeld pakt het probleem voorbeeldig aan'' aldus ACW- coördinator Lieven Jacobs.

Het ACW voerde gisteravond actie aan de Anglo Belgesite. Daar komt een bouwproject met een sociale mix. Er lopen wilde verhalen rond grondprijzen en die kloppen ook. ,,In de regio Gent-Eeklo is de bouwgrond tussen 1997 en 2002 ruim honderd procent duurder geworden. Een verdubbeling dus op amper vijf jaar tijd. Voorts gaapt een groot tekort aan sociale huurwoningen: die vormen slechts vier procent van het totale aanbod. Het Europese gemiddelde is zeventien. In Gent-Eeklo staan 6.300 mensen op een lijst met een wachttijd van gemiddeld 2,5 jaar'', zegt Lieven Jacobs.

Vooral sociaal zwakkeren maar ook jongeren, senioren en éénoudergezinnen krijgen het moeilijker om de woonbehoefte in te vullen. Jobverlies of echtscheiding zijn vaak voldoende om in woonnood te belanden. ,,Pijnpunten zijn ook een ontoereikend Vlaams beleid en te weinig middelen voor de sociale huisvestingsmaatschappijen'' zegt Lieven Jacobs.

De top drie van de duurste bouwgronden bestaat uit Latem, De Pinte en Destelbergen. De grootste stijging van grondprijzen tref je in Wachtebeke, Melle en Maldegem. Het hoogste aantal sociale huurwoningen bevindt zich, Gent niet meegerekend, in Zelzate, Eeklo en Evergem. Daarom voerde het ACW Gent-Eeklo gisteravond actie in Zulte met een duidelijke aanbeveling: iedere gemeente zou één vierde van alle private verkavelingen moeten reserveren voor sociale woningbouw.

Ideale mix

Het ACW is ook boos over de ingreep van minister Van Mechelen die te weinig grond voor sociale woningbouw liet inkleuren in het structuurplan Oost-Vlaanderen. Lieven Jacobs besloot: ,,Zulte toont hoe een gemeente kan samenwerken met huisvestingsmaatschappijen, OCMW en privé-verkavelaars om een alternatief te bieden. Op de plaats van de gesloopte brouwerij Anglo komt een mix van zestig procent sociale kavels en veertig procent private kavels. Goed zo.''
Bron : Het Nieuwsblad en
www.bouwenwonen.net
 

17:03 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.