02-05-04

Energiesparen.be biedt snel overzicht van energiebesparende premies

De Vlaamse overheid heeft binnen haar website www.energiesparen.be een handige module ontwikkelt die de gebruiker een snel overzicht geeft op welke premies hij recht heeft bij energiebesparende werken. Het volstaat om de postcode of de gemeentenaam in te geven.

Binnen enkele weken is het weer zover: Oktober wordt opnieuw uitgeroepen tot Maand van de Energiebesparing. Met de herfst en de winter voor de deur gaan de energiekosten weer flink de hoogte in. En energie besparen was nog nooit voorheen zo voordelig. Het premielandschap ligt dicht bezaaid. Daarbij moet er vaak bij verschillende instanties worden aangeklopt om die premie te verkrijgen, gaande van het gemeentebestuur, de elektriciteitsnetbeheerder tot en met de fiscus. Maar de zoektocht wordt beloond en zo kan soms tot de helft van de investeringen via één of andere subsidie bijna onmiddellijk terugverdiend worden. Het is dus het ideale moment om nu te investeren in energiebesparing en zo uw energiefactuur flink te verlagen.

Onbekend maakt onbemind

Om te weten te komen van welke premies particulieren kunnen genieten heeft de Vlaamse overheid zopas een nieuwe webmodule ontwikkeld op www.energiesparen.be. Door het invoeren van de postcode of gemeentenaam, krijgt men onmiddellijk een overzicht van alle premies waarvan men kan genieten en waar men die moet aanvragen.

Een voorbeeld. Wie in Antwerpen - Merksem woont en zijn enkel glas wil laten vervangen door superisolerende beglazing kan van 2 verschillende premies genieten. Het factuurbedrag voor de volledige vervanging, inclusief werken, van 12m² enkel glas bedraagt 1500 euro, inclusief BTW.

-Fiscale maatregel: 40% van het factuurbedrag of 600 euro kan ingebracht worden via de belastingsaangifte in 2004. In 2005, bij de afrekening van de belastingen, krijgt die persoon 600 euro terug van de belastingen. Ook wie nieuwe ramen plaatst of een nieuwbouw komt hiervoor in aanmerking.

-Van de elektriciteitsdistributienetbeheerder, in Merksem is dat IMEA, krijgt men in 2003 zo'n 10 euro per m² glas dat men geplaatst heeft ter vervanging van enkel glas. In totaal krijgt men hier dus een subsidie van 120 euro.

Eindafrekening: Van het totale factuurbedrag van 1500 euro blijft na alle premies nog 780 euro over of slechts 52% van het initiële factuurbedrag. En bovendien bespaart u jaarlijks nog eens 100 à 200 euro op uw energiefactuur. Superisolerend glas isoleert immers 5 keer beter dan enkel glas. In enkele jaren is de investering dus terugverdiend.

De Vlaamse overheid heeft de belangrijkste premies ook gebundeld in 2 gratis brochures:

  • 'Energie besparen bij u thuis - premies van de elektriciteitsnetbeheerder in 2003'
  • 'Maak uw huis energiezuinig en betaal minder belastingen'
De brochures kunt u zowel bestellen via de Vlaamse Infolijn op 0800-3 02 01 of via www.energiesparen.be 
bron :
www.livios.be

19:01 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.