01-05-04

Bespaar geld door je dak goed te isoleren.

 Een degelijke dakisolatie is zonder twijfel de beste en meest rendabele investering voor je woning. Jammer genoeg wordt er vaak gezondigd tegen de regels van goed vakmanschap, waardoor het effect van de isolatie grotendeels tenietgaat. Door een verkeerde plaatsing kunnen koudebruggen ontstaan, met schimmel en vochtproblemen als gevolg. Reden genoeg om alles volgens het boekje te doen, legt Annick Hulsman van isolatiefabrikant Isover uit.

Fout 1 luchtspouw tussen isolatie en onderdak

Nog te vaak bestaat het misverstand dat er tussen de isolatie en het onderdak een ruimte open moet blijven voor de ventilatie van het dakcomplex. Hoe meer buitenlucht (meestal koud en vochtig) er echter bij de constructie kan, hoe groter het risico op condensatie, en dus vochtproblemen. De ruimte tussen onderdak en lucht- en dampscherm volledig opvullen, is niet alleen vanuit thermisch, maar tevens vanuit akoestisch oogpunt bijzonder raadzaam.

Fout 2 te weinig isolatie

Laat je niet misleiden door de geruchten dat je je woning kunt overisoleren, of dat dit schimmel en condensatie zou veroorzaken. Het tegendeel is waar. Schimmel en condensatie ontstaan net op die plaatsen waar de isolatie ontbreekt of niet is geplaatst volgens de regels van de kunst. Wanneer de hoogte van de draagstructuur onvoldoende isolatiedikte toelaat, kan een tweede laag worden geplaatst tussen een houten latwerk dat kruiselings aan de onderkant tegen de bestaande structuur wordt bevestigd.

Fout 3 niet lucht- en dampdicht

Een geïsoleerd hellend dak moet lucht- én dampdicht zijn. Een gebrekkige lucht- en dampdichtheid verhoogt de kans op inwendige condensatie en kan resulteren in tocht en een belangrijke stijging van het energieverbruik ten gevolge van ongecontroleerde ventilatie. Gipskartonplaten mogen dan wel voldoende luchtdicht zijn, ze laten nog heel wat damp door. Bij niet- luchtdichte isolatieplaten (zoals naakte glaswolplaten) is het bijgevolg noodzakelijk een lucht/dampscherm (bijvoorbeeld polyethyleenfolie van 0,2 mm) aan te brengen om aan bovengenoemde eisen te voldoen. Dat dampscherm moet steeds aan de warme zijde (onderzijde) worden geplaatst. Bij traditionele spijkerflensdekens fungeert de alukraft-bekleding als lucht/dampdichte laag.

Fout 4 onderbreking van isolatiemateriaal en dampscherm

De isolatiemantel en het dampscherm mogen nergens worden onderbroken. Daarom mag men niet vergeten de voegen af te kleven. Elektrische leidingen moeten worden aangebracht in een daartoe voorziene ruimte tussen de binnenafwerking en het lucht/dampscherm, zodat het dampscherm nergens doorboord moet worden. Om van dezelfde reden zijn inbouwspots in een geïsoleerd dak af te raden als hierdoor de isolatiemantel en het dampscherm onderbroken worden.

Fout 5 te smalle isolatiedekens

Als je voor de isolatie van een hellend dak met gelijke keperafstanden gebruikmaakt van spijkerflensdekens, kies je het best dekens die 1 à 2 cm groter zijn dan de afstand tussen de kepers. Het vastnieten van de flenzen gebeurt onderaan het hout, niet tegen de zijkant. Voor onregelmatige dakstructuren worden meestal isolatiematerialen gebruikt die je zelf op maat snijdt en nadien afwerkt met een lucht- en dampdichte folie.


14:16 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Na-isoleren aan buitenzijde constructie Het is ook goed om bestaande gebouwen na te isoleren aan de buitenzijde. Vanuit Duitsland is er een ontwikkeling van een mineraal materiaal met een hoge isolatie waarde.

Gepost door: cees | 09-03-08

De commentaren zijn gesloten.