29-04-04

Aannemer-oplichters persen bejaarde af

 AALST - Twee aannemers uit Aalst zijn door de correctionele rechtbank van Dendermonde samen veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De twee waren erin geslaagd een bejaarde man op te lichten door ongevraagd voor meer dan 24.000 euro herstellingswerken aan z'n huis uit te voeren. Omdat het slachtoffer de werken niet kon betalen, verplichtten de aannemers hem z'n kasbons af te geven. Bovendien bleek later dat de werken niet goed werden uitgevoerd.

De rechtbank van Dendermonde oordeelde gisteren dat Patrick De V. (49) en Leo De R. (51), beiden uit Aalst, met een listige truc aan veel geld geraakten van een bejaarde man. Voor de aannemer-oplichters was hij een makkelijk en weerloos slachtoffer.

In september 2001 boden Patrick De V. en Leo De R. het slachtoffer aan z'n schoorsteen te herstellen. Tegelijk zou het duo ook enkele herstellingswerken uitvoeren aan de dakgoot. De man ging op het voorstel in en volgens de prijsofferte zou hem dat slechts 5.000 euro kosten. Maar na elke kleine herstelling waren weer nieuwe werken noodzakelijk, aldus de aannemers.

De eigenaar liet begaan, maar op het einde van de rit vroegen de twee oplichters uit Aalst aan de bejaarde man 24.000 euro. Toen bleek dat de man die som niet kon betalen, werd hij door de oplichters verplicht een lening bij de bank af te sluiten en al z'n spaargeld en kasbons af te geven. Om alle sporen te wissen besloot Patrick De V. de kasbons niet zelf te innen, maar dat z'n dochter te laten doen. Een buurman van het slachtoffer herkende gelukkig de daders. Bovendien bleek ook nog dat de herstellingen niet goed waren uitgevoerd en de eigenaar een degelijk aannemersbedrijf moest inhuren om alles terug te herstellen.

De rechtbank veroordeelde gisteren Patrick De V. tot een gevangenisstraf van zes maanden. Leo De R. moet van de rechter een jaar achter de tralies. Ze moeten ook alle kosten aan het slachtoffer terugbetalen.

Bron : Het Nieuwsblad

12:07 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-04

Verbod gedwongen koppelverkoop op lange baan

 Het verbod op gedwongen koppelverkoop - dat had moeten ingaan op 1 januari 2004 - wordt nog maar eens in de koelkast gestopt. En dit terwijl medio 2002 al op federaal niveau een princiepsbeslissing werd genomen om met deze praktijk komaf te maken. Lobbywerk van bouwpromotoren zou aan de basis liggen van de nieuwe vertraging.

In de vorige federale regeerperiode werd het wetsvoorstel-Bourgeois inzake het verbod op de gedwongen koppelverkoop goedgekeurd in Kamer en Senaat. Het zorgt ervoor dat kopers van een bouwgrond niet langer verplicht kunnen worden om te bouwen met de firma en architect van de promotor of aannemer waarbij ze een stuk grond kochten. Omdat de Senaat de tekst nog wijzigde vlak voor de verkiezingen van 18 mei 2003 werd het voorstel niet definitief wet en kwam het - zoals gebruikelijk na de ontbinding van het parlement - te 'vervallen'. Na de verkiezingen besliste de meerderheid echter het voorstel van verval te ontheffen, waardoor het voorstel snel opnieuw behandeld kon worden.
Ondertussen draaide het lobbywerk van de bouwpromotoren op volle toeren. Begin vorige week besliste de meerderheid plots om hoorzittingen te organiseren, niettegenstaande zowel in de Kamer als in de Senaat al uitvoerige hoorzittingen hebben plaatsgehad.

Oligopolie
Oppositiepartij N-VA spreekt van een vertragingsmanoeuvre om de oligopolie van de grote bouwpromotoren nog een tijd in stand te houden. "Op veel plaatsen in Vlaanderen zijn verkavelingen en woonuitbreidingsgebieden in handen van grote bouwpromotoren. Die verplichten de kandidaat-bouwers om met hen te bouwen, anders wordt de grond niet verkocht. Deze werkwijze zet vanzelfsprekend kwaad bloed bij de gewone aannemers die op de markt van de woningbouw buitenspel gezet worden. Ook de architecten steunen het wetsvoorstel-Bourgeois aangezien de vrije keuze van de architect de facto niet meer bestaat. De promotoren dringen immers hun eigen architect op", klinkt het bij de N-VA.
"Uiteindelijk is vooral de consument de dupe van deze scheefgegroeide situatie. Met een krap aanbod aan betaalbare bouwgronden zoals in Vlaanderen, spreekt het voor zich dat het vrije keuzerecht van de consument/koper door de gedwongen koppelverkoop ingrijpend aan banden wordt gelegd."
"Vooral de VLD werpt zich op als de verdediger van de grote bouwpromotoren. De liberale partij verzet zich tegen de liberalisering van de markt en treedt op als de beschermheer van enkele oligopolisten. Dit terwijl het voorstel-Bourgeois koppelverkoop op zich niet verbiedt, maar wel de 'gedwongen' koppelverkoop. Sleutel-op-de-deurverkoop is en blijft met het voorstel-Bourgeois mogelijk", stelt de N-VA.

 
Bron : www.livios.be

12:26 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-04-04

Geen Carrefour in Aalst

 AALST - In Aalst komt geen Carrefour-vestiging, dat werd definitief beslist op het schepencollege. De supermarktketen wilde graag een Carrefour Hypermarkt in Aalst bouwen en diende onlangs een concreet voorstel in bij de stad. De locatie die Carrefour in gedachten had, site Gilbert De Jonghe aan de Brusselsesteenweg, bleek echter geen haalbare kaart want dan zouden de stedelijke werkhuizen er weg moeten. Omdat de stad verder geen enkele andere ruimte ziet op haar grondgebied die groot genoeg is om een dergelijke supermarkt van ruim 8000 m² plus grote parking te kunnen neerpoten, besliste ze het voorstel definitief af te slaan. ,,Bovendien zou de komst van een hypermarkt de bestaande handelszaken in het stadscentrum, de Moorselbaan én Erembodegem bedreigen", meldt burgemeester Anny De Maght nog. Carrefour kan haar plannen voor Aalst dus weer opbergen.
Bron : Het Nieuwsblad.
 

12:08 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-04

Gevelrenovatie te Kortrijk.

 Couleur Portale is de naam van het ambitieuze project van de Jonge Kamer Kortrijk die de Kortrijkse Slachthuisstraat een dynamische uitstraling moet geven. Het opzet bestaat erin om in 1 maand tijd alle gevels van de Slachthuisstraat te renoveren en te schilderen. Bedoeling is de leefbaarheid van de straat en van de wijk te verbeteren en te verhogen.

Om het project te realiseren werken volgende partners samen: Jonge Kamer Kortrijk, het buurtwerk Veemarkt, OCMW Kortrijk, de Stad Kortrijk, de VDAB, Decorteam Meuleman, Boss Paints, de Tuinbouwschool en de Koning Boudewijnstichting. Het project wordt ook gesteund door Renaat Landuyt, minister vice-president van de Vlaamse Regering, en bevoegd minister voor Werkgelegenheid en Toerisme.

De Slachthuisstraat is net zoals de Pluimstraat en de Sint-Antoniusstraat een smalle straat met kleine arbeiderswoningen. De huizen dateren uit midden vorige eeuw. De Slachthuisstraat lijdt onder de verkeersdrukte als alternatief voor de kleine ring richting Gentsepoort. Omwille van de typologie van de woningen en het feit dat de Slachthuisstraat uitkomt op het vernieuwde Veemarktplein koos de Jonge Kamer Kortrijk deze straat voor haar ambitieuze project.
 In de maand april wordt met de gevelrenovatie gestart. Na de realisatie van het project, eind mei, wordt een groots volksbal gepland. Met de verfraaiing van de gevels wil de Jonge Kamer Kortrijk de straat opwaarderen en aantonen dat met relatief kleinschalige ingrepen een straatbeeld zeer aangenaam kan worden.

Vanaf de start van het project heeft de Jonge Kamer Kortrijk de bewoners en de eigenaars van de woningen in de Slachthuisstraat nauw betrokken bij het project. Dankzij de samenwerking met het Buurtwerk Veemarkt wordt voortdurend contact onderhouden met de Slachthuisstraat. Regelmatig vinden bewonersvergaderingen plaats, telkens in de straat zelf bij Meubelen Ballegeer. Het positieve gevolg is dat iedereen in de straat akkoord gaat met de gevelrenovatie.
Dankzij de subsidie van de Koning Boudewijnstichting –in het kader van Buiten Gewone Buurt 2003-, Stad Kortrijk en het ministerie van Werkgelegenheid en Toerisme en de sponsoring van Boss Paints dienen de eigenaars van de woningen slechts een beperkt deel van de kosten te dragen.

Voor de eigenlijke realisatie kan de Jonge Kamer Kortrijk een beroep doen op Decorteam Meuleman in samenwerking met VDAB. Boss Paints zorgt voor de soms gewaagde verfkleuren. Dankzij Deltalight worden de gevels van bijzondere verlichting voorzien. De Tuinbouwschool zal de bebloeming in de straat realiseren.

Dankzij de renovatie zullen de grauwe kleuren in de Kortrijkse Slachthuisstraat voorgoed tot het verleden behoren. Jonge Kamer Kortrijk hoopt dat haar project in onder meer de aanpalende straten navolging zal krijgen. Het project zal ongetwijfeld ook bijdragen tot een blijvende versteviging van het sociaal netwerk in de straat.

Bron : Bouwen en Wonen

12:29 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna 5000 sociale woningen staan leeg

 Bijna 5000 of welgeteld 4.572 sociale woningen in Vlaanderen staan leeg. Drievierde van dat aantal staan leeg voor renovatie of sloping en één op twintig huurders weigert een woning omdat het huis in slechte staat is.

De cijfers gelden voor de toestand van eind 2002. Vlaams parlementslid Carl Decaluwé verklaart de hogere cijfers door problemen met de bouwvergunning. "Alle bouwmaatschappijen klagen dat ze moeilijker een vergunning krijgen, ondanks de belofte van minder administratieve rompslomp", zegt hij. Bovendien blijkt de renovatie langer te duren dan vroeger.

Bron : Het laatste Nieuws

12:26 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-04-04

Mooi stukje televisie : De verbouwing

Begonnen als een aantal losse documentaires, maar inmiddels uitgegroeid tot een serie. Vanaf 2 april zendt de NCRV acht keer De Verbouwing uit, een serie van Frans Bromet. De documentairemaker is meer dan betrokken bij het onderwerp, want ook zijn eigen huis werd het afgelopen half jaar verbouwd: "Ik heb nog geprobeerd om deze op te nemen voor de serie, maar ik merkte al snel dat het onmogelijk was om mezelf te interviewen. Deze verbouwing zou wel een goede voor de serie geweest zijn, want er is heel veel mis gegaan".

De Verbouwing begon als documentaire binnen NCRV Dokument. Nadat een van deze documentaires buiten de zendtijd van dat documentaireprogramma een hoge kijkdichtheid haalde, ontstond bij Bromet het idee er een aparte serie van te maken. "Via de inspanningen van NCRV en de netcoördinator van Nederland 1 is het zover gekomen." Tijdens het maken van de serie is Frans Bromet veel vreemde situaties tegengekomen. Dat blijkt wel uit de verbouwingstips die op deze site te zien zijn. Maar wat is nu het meest bizarre dat hij meemaakte?

"Eén van de opmerkelijkste kwesties was dat we twee verbouwingen hadden waarvan de vrouw zwanger was en allebei die verbouwingen hebben we niet af kunnen maken. Om met de verbouwing zelf om te gaan én Frans Bromet over de vloer te hebben, werd de zwangere dames teveel. Bovendien werd de vrouw des huizes van De Verbouwing in Broek in Waterland tijdens de opnamen zwanger, waardoor deze langdurige verbouwing na enige tijd werd stilgelegd. De les hieruit: verbouwen en zwangerschap gaan niet samen."

Meer info : http://info.omroep.nl/ncrv?nav=gaqzHsHtGPHoEfE en http://www.bromet.nl/producties/tvprogrammas.php 09:08 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-04

450 extra sociale woningen door PPS-project

"De 450 extra sociale woningen aangekondigd via PPS - publieke-private samenwerking - komen in zicht. De laatste reglementaire fase van het PPS-project voor de sociale huisvesting is inmiddels afgerond. Eind mei verwachten we de gunning van de 3 percelen zodat men nog in het najaar aan de bouw kan beginnen," aldus minister van Huisvesting Marino Keulen.

Op de ministerraad werd op initiatief van Vlaams minister van Wonen het uitvoeringsbesluit met betrekking tot de werking van het Garantiefonds voor Huisvesting principieel goedgekeurd. Dit Garantiefonds kadert in de PPS-projecten voor de sociale huisvesting. Rest nu enkel nog de gunning van de 3 percelen, goed voor de nieuwbouw van ongeveer 450 woningen in 7 gemeenten - Antwerpen, Aalst, Gent, Tienen, Dilbeek, Lommel en Izegem. Deze wordt verwacht eind mei. Dit uitvoeringsbesluit vormt het sluitstuk voor de concretisering van PPS in de sociale huisvesting en waarborgt van overheidswege gedurende 27 jaar een financieel rendement aan de private investeerders. Deze private investeerders bouwen de 450 woningen en appartementen die dan door de sociale huisvestingsmaatschappijen worden verhuurd.

Minister Keulen wil via publiek-private samenwerking extra sociale woningen realiseren en is ervan overtuigd dat een samenvoeging de kennis en kunde van overheid en privé meer kwaliteit voor hetzelfde geld zal opleveren. Of anders geformuleerd: dezelfde kwaliteit voor minder geld. De overheid moet niet meteen de volledige som van de bouw op tafel leggen, maar enkel het verschil tussen de bij de gunning overeengekomen vergoeding voor de private partner en de door de sociale huurder betaalde reële sociale huur.

Bron : www.livios.be


09:04 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Calculatienormen Bouwunie voorkomen faillissementen

Gebrekkig management door een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening is een van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij bouwondernemingen. De Bouwunie stelde daarom per bouwactiviteit tabellen met rendementsnormen en prijzen op, zodat bouwbedrijven op een correcte manier kostprijzen kunnen berekenen. De eerste uitgave van deze tabellen is ondertussen meer dan tien jaar oud. Elke twee jaar actualiseert de Bouwunie haar gegevens. De nieuwste versie, met up-to-date informatie rond prijzen van materialen en uurlonen en een stapsgewijze introductie in de wereld van de kostprijsberekening, is nu beschikbaar.
 
Dumpingprijzen voorkomen

Binnen de bedrijfswereld zijn er heel wat onderzoeken om na te gaan waarom firma’s over de kop gaan. Deze tonen aan dat veel faillissementen te wijten zijn aan een slechte kostprijsberekening. Vooral bij jonge bedrijven. Twintig procent van de ondernemingen zijn nog geen vijf jaar actief. Ze beschikken dus niet over eigen rendementsnormen en prijzen. Ze baseren zich al te vaak op de concurrentie, wat een prijsverlagend effect tot gevolg heeft. "De bouwsector is zo verscheiden naar omvang en aard van de werken en is zo arbeidsintensief door de steeds wisselende moeilijkheidsgraad van de opdrachten, dat de aannemers nood hebben aan een degelijke kostprijsmethode", stelt de Bouwunie. Tal van bouwheren en opdrachtgevers hebben trouwens negatieve ervaringen met aannemers die met te lage prijzen werken. De klant is niet zelden de dupe. De opdracht wordt onvoldoende uitgevoerd of er komen problemen met de service achteraf.
De Bouwunie bracht daarom de uitgave 'Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw' uit. Deze databank bevat een verzameling van calculatienormen (d.w.z. tijdsnormen per eenheid). Ze geven weer hoeveel tijd een aannemer nodig heeft voor het uitvoeren van een bepaald werk. Vermenigvuldiging met het uurloon en in rekening brengen van de materiaalkost, geeft een richtprijs. Daarbij houdt de Bouwunie rekening met alle elementen die van belang zijn bij de kostprijsberekening. Voor de directe kosten zijn de prijzen van materialen, de arbeidslonen en het inschakelen van onderaannemers van belang. Ook de indirecte kosten zoals administratie, verplaatsingen, huisvesting en bedrijfsmateriaal bepalen de kostprijs.

Realisme
Heel wat ervaren aannemers werkten mee aan de opstelling van de rendementsnormen en richtprijzen. Ze zijn dus realistisch en worden regelmatig (minstens om de twee jaar) geactualiseerd.
Naast aannemers gebruiken ook architecten de Bouwunie-tabellen bij het opstellen van ramingen en verzekeringsexperten bepalen er schadeclaims mee. In scholen leren studenten op die manier tot een degelijk bedrijfsbeheer te komen. De Bouwunie ontwierp calculatienormen voor aannemers ruwbouw, schrijnwerk, stukadoorwerken, schilder- en decoratietechnieken, centrale verwarming en sanitair en elektrowerken. Al deze beroepsgroepen kunnen in de tabellen modellen vinden om hun prijzen te berekenen. De tabellen zijn zowel in boekvorm als op cd-rom beschikbaar. De cd-romgegevens zijn gemakkelijk uitwisselbaar met onder meer architecten en leveranciers en kunnen eenvoudig aan elke bedrijfssituatie aangepast worden. Bovendien bevat de cd-rom een softwaremodule kostprijsberekening. De kostprijsgegevens zijn op die manier actief en gebruiksvriendelijk te hanteren in de kostencalculatie van de eigen onderneming. 

Bron : 
www.bouwunie.be en www.livios.be 
 

09:01 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-04

Vlaming bouwt opnieuw: 14.826 bouwvergunningen afgeleverd in 2003

Voor het eerst in jaren worden opnieuw meer huizen gebouwd in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van het aantal bouwvergunningen van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS).

De bouw van nieuwe appartementen en de renovatie van bestaande woningen zitten ook in de lift. In 2003 werden 14.826 bouwvergunningen afgeleverd voor de bouw van nieuwe gezinswoningen.

 Dat is 7 procent meer dan in 2002. Tussen 1996 en 2002 daalde het aantal bouwvergunningen. Bij appartementen en renovaties is de stijging respectievelijk 6 en 13 procent. (TVP, belga)
Bron : Het Laatste Nieuws


15:10 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-04-04

Welke kosten zijn verbonden aan een authentieke koopakte?

Wie een stuk grond of een huis koopt, moet er rekening mee houden dat hij bovenop de eigenlijke aankoopsom extra kosten moet betalen, namelijk de 'aktekosten' of ook wel 'notariskosten'. Samen met Immo Van De Woestijne overlopen we hoe dit bedrag wordt samengesteld.
Registratierechten
Registratierechten zijn de belastingen die geheven worden bij de aankoop van een onroerend goed. Zij zijn betaalbaar binnen de vier maanden vanaf de datum van de overeenkomst. Deze bedragen in Vlaanderen normaal 10%, maar kunnen onder bepaalde voorwaarden, verminderd worden tot 5%. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • dat de koper geen eigenaar is van een andere woning, met uitzondering van een die geërfd is van ouders of grootouders;
 • dat het kadastraal inkomen (niet-geïndexeerd) van alle onroerende goederen die de koper en zijn partner in gemeenschap bezitten, niet meer bedraagt dan 745 euro als hij niet meer dan 2 kinderen ten laste heeft;
 • dat hij het aangekochte huis gedurende ten minstens drie jaar ononderbroken blijft bewonen
 1. Meeneembaarheid
  Bij de aankoop van een woning die als hoofdverblijfplaats dient en gelegen is in het Vlaamse Gewest kunnen natuurlijke personen tot maximum 12.500 euro van de voor de oude woning betaalde registratierechten recupereren. De koper zal dus slechts het verschil moeten betalen (aanrekening) tussen de beide bedragen of kan genieten van een teruggave. Men noemt dit ook 'rugzakrecht'.

  Abattement
  Wie voor het eerst een onroerend goed koopt gelegen in het Vlaamse Gewest en niet in aanmerking komt voor meeneembaarheid, kan in bepaalde gevallen genieten van een abattement (vermindering) op de belastbare grondslag ten belope van 12.500 euro.
  Het fiscaal voordeel bedraagt 1.250 of 625 euro naargelang de aankoop belast wordt aan 10 % of 5 %.

 2. Aktekosten
  De aktekosten omvatten de zegels van de originelen en afschriften, fiscale zegels van bijgevoegde stukken, overschrijvingsrechten op één hypotheekkantoor, rolrechten, kosten van de kadastrale stukken, kosten van hypothecaire en fiscale opzoekingen, stedenbouwkundig attest, bodemattest, enzovoort.
  Deze kosten worden provisioneel aangerekend bij het verlijden van de akte en bedragen normaal 525 euro, maar worden in bepaalde gevallen verminderd naar 450 euro.

  1. Ereloon van de notaris
   Het honorarium dat de notaris ontvangt vormt de vergoeding voor zijn geleverde prestaties en is vastgelegd bij Koninklijk Besluit. Het is proportioneel en degressief, wat betekent dat het percentage kleiner wordt naargelang de verkoopprijs verhoogt.
   Voor een verkoop van 64.095 euro bedraagt het ereloon 1.389 euro. Op het gedeelte daarboven wordt 0,57 % berekend. Voor een verkoop van 250.095 euro wordt dat dus 2.449 euro.
   Uw vastgoedmakelaar kan de juiste bedragen opgeven.

   De kosten bij een openbare verkoop liggen gevoelig hoger. Enerzijds ten gevolge van het meerwerk dat de notaris laat vergoeden, anderzijds door de hoge kosten voor onder meer drukwerk en publiciteit, die op de koper gerecupereerd worden.

  2. Bron: Immo Van De Woestijne  en www.livios.be

   

 • 02:27 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |