27-04-04

Verbod gedwongen koppelverkoop op lange baan

 Het verbod op gedwongen koppelverkoop - dat had moeten ingaan op 1 januari 2004 - wordt nog maar eens in de koelkast gestopt. En dit terwijl medio 2002 al op federaal niveau een princiepsbeslissing werd genomen om met deze praktijk komaf te maken. Lobbywerk van bouwpromotoren zou aan de basis liggen van de nieuwe vertraging.

In de vorige federale regeerperiode werd het wetsvoorstel-Bourgeois inzake het verbod op de gedwongen koppelverkoop goedgekeurd in Kamer en Senaat. Het zorgt ervoor dat kopers van een bouwgrond niet langer verplicht kunnen worden om te bouwen met de firma en architect van de promotor of aannemer waarbij ze een stuk grond kochten. Omdat de Senaat de tekst nog wijzigde vlak voor de verkiezingen van 18 mei 2003 werd het voorstel niet definitief wet en kwam het - zoals gebruikelijk na de ontbinding van het parlement - te 'vervallen'. Na de verkiezingen besliste de meerderheid echter het voorstel van verval te ontheffen, waardoor het voorstel snel opnieuw behandeld kon worden.
Ondertussen draaide het lobbywerk van de bouwpromotoren op volle toeren. Begin vorige week besliste de meerderheid plots om hoorzittingen te organiseren, niettegenstaande zowel in de Kamer als in de Senaat al uitvoerige hoorzittingen hebben plaatsgehad.

Oligopolie
Oppositiepartij N-VA spreekt van een vertragingsmanoeuvre om de oligopolie van de grote bouwpromotoren nog een tijd in stand te houden. "Op veel plaatsen in Vlaanderen zijn verkavelingen en woonuitbreidingsgebieden in handen van grote bouwpromotoren. Die verplichten de kandidaat-bouwers om met hen te bouwen, anders wordt de grond niet verkocht. Deze werkwijze zet vanzelfsprekend kwaad bloed bij de gewone aannemers die op de markt van de woningbouw buitenspel gezet worden. Ook de architecten steunen het wetsvoorstel-Bourgeois aangezien de vrije keuze van de architect de facto niet meer bestaat. De promotoren dringen immers hun eigen architect op", klinkt het bij de N-VA.
"Uiteindelijk is vooral de consument de dupe van deze scheefgegroeide situatie. Met een krap aanbod aan betaalbare bouwgronden zoals in Vlaanderen, spreekt het voor zich dat het vrije keuzerecht van de consument/koper door de gedwongen koppelverkoop ingrijpend aan banden wordt gelegd."
"Vooral de VLD werpt zich op als de verdediger van de grote bouwpromotoren. De liberale partij verzet zich tegen de liberalisering van de markt en treedt op als de beschermheer van enkele oligopolisten. Dit terwijl het voorstel-Bourgeois koppelverkoop op zich niet verbiedt, maar wel de 'gedwongen' koppelverkoop. Sleutel-op-de-deurverkoop is en blijft met het voorstel-Bourgeois mogelijk", stelt de N-VA.

 
Bron : www.livios.be

12:26 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Blogs Mogen wij Uw Blogje Promoten via onze Site, laat ons iets weten

Gepost door: Webmaster | 27-04-04

Dank u Ja hoor, dat mag zeker !

Thanks !

Gepost door: Koenraad | 29-04-04

De commentaren zijn gesloten.