20-04-04

Gevelrenovatie te Kortrijk.

 Couleur Portale is de naam van het ambitieuze project van de Jonge Kamer Kortrijk die de Kortrijkse Slachthuisstraat een dynamische uitstraling moet geven. Het opzet bestaat erin om in 1 maand tijd alle gevels van de Slachthuisstraat te renoveren en te schilderen. Bedoeling is de leefbaarheid van de straat en van de wijk te verbeteren en te verhogen.

Om het project te realiseren werken volgende partners samen: Jonge Kamer Kortrijk, het buurtwerk Veemarkt, OCMW Kortrijk, de Stad Kortrijk, de VDAB, Decorteam Meuleman, Boss Paints, de Tuinbouwschool en de Koning Boudewijnstichting. Het project wordt ook gesteund door Renaat Landuyt, minister vice-president van de Vlaamse Regering, en bevoegd minister voor Werkgelegenheid en Toerisme.

De Slachthuisstraat is net zoals de Pluimstraat en de Sint-Antoniusstraat een smalle straat met kleine arbeiderswoningen. De huizen dateren uit midden vorige eeuw. De Slachthuisstraat lijdt onder de verkeersdrukte als alternatief voor de kleine ring richting Gentsepoort. Omwille van de typologie van de woningen en het feit dat de Slachthuisstraat uitkomt op het vernieuwde Veemarktplein koos de Jonge Kamer Kortrijk deze straat voor haar ambitieuze project.
 In de maand april wordt met de gevelrenovatie gestart. Na de realisatie van het project, eind mei, wordt een groots volksbal gepland. Met de verfraaiing van de gevels wil de Jonge Kamer Kortrijk de straat opwaarderen en aantonen dat met relatief kleinschalige ingrepen een straatbeeld zeer aangenaam kan worden.

Vanaf de start van het project heeft de Jonge Kamer Kortrijk de bewoners en de eigenaars van de woningen in de Slachthuisstraat nauw betrokken bij het project. Dankzij de samenwerking met het Buurtwerk Veemarkt wordt voortdurend contact onderhouden met de Slachthuisstraat. Regelmatig vinden bewonersvergaderingen plaats, telkens in de straat zelf bij Meubelen Ballegeer. Het positieve gevolg is dat iedereen in de straat akkoord gaat met de gevelrenovatie.
Dankzij de subsidie van de Koning Boudewijnstichting –in het kader van Buiten Gewone Buurt 2003-, Stad Kortrijk en het ministerie van Werkgelegenheid en Toerisme en de sponsoring van Boss Paints dienen de eigenaars van de woningen slechts een beperkt deel van de kosten te dragen.

Voor de eigenlijke realisatie kan de Jonge Kamer Kortrijk een beroep doen op Decorteam Meuleman in samenwerking met VDAB. Boss Paints zorgt voor de soms gewaagde verfkleuren. Dankzij Deltalight worden de gevels van bijzondere verlichting voorzien. De Tuinbouwschool zal de bebloeming in de straat realiseren.

Dankzij de renovatie zullen de grauwe kleuren in de Kortrijkse Slachthuisstraat voorgoed tot het verleden behoren. Jonge Kamer Kortrijk hoopt dat haar project in onder meer de aanpalende straten navolging zal krijgen. Het project zal ongetwijfeld ook bijdragen tot een blijvende versteviging van het sociaal netwerk in de straat.

Bron : Bouwen en Wonen

12:29 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.