16-04-04

Calculatienormen Bouwunie voorkomen faillissementen

Gebrekkig management door een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening is een van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij bouwondernemingen. De Bouwunie stelde daarom per bouwactiviteit tabellen met rendementsnormen en prijzen op, zodat bouwbedrijven op een correcte manier kostprijzen kunnen berekenen. De eerste uitgave van deze tabellen is ondertussen meer dan tien jaar oud. Elke twee jaar actualiseert de Bouwunie haar gegevens. De nieuwste versie, met up-to-date informatie rond prijzen van materialen en uurlonen en een stapsgewijze introductie in de wereld van de kostprijsberekening, is nu beschikbaar.
 
Dumpingprijzen voorkomen

Binnen de bedrijfswereld zijn er heel wat onderzoeken om na te gaan waarom firma’s over de kop gaan. Deze tonen aan dat veel faillissementen te wijten zijn aan een slechte kostprijsberekening. Vooral bij jonge bedrijven. Twintig procent van de ondernemingen zijn nog geen vijf jaar actief. Ze beschikken dus niet over eigen rendementsnormen en prijzen. Ze baseren zich al te vaak op de concurrentie, wat een prijsverlagend effect tot gevolg heeft. "De bouwsector is zo verscheiden naar omvang en aard van de werken en is zo arbeidsintensief door de steeds wisselende moeilijkheidsgraad van de opdrachten, dat de aannemers nood hebben aan een degelijke kostprijsmethode", stelt de Bouwunie. Tal van bouwheren en opdrachtgevers hebben trouwens negatieve ervaringen met aannemers die met te lage prijzen werken. De klant is niet zelden de dupe. De opdracht wordt onvoldoende uitgevoerd of er komen problemen met de service achteraf.
De Bouwunie bracht daarom de uitgave 'Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw' uit. Deze databank bevat een verzameling van calculatienormen (d.w.z. tijdsnormen per eenheid). Ze geven weer hoeveel tijd een aannemer nodig heeft voor het uitvoeren van een bepaald werk. Vermenigvuldiging met het uurloon en in rekening brengen van de materiaalkost, geeft een richtprijs. Daarbij houdt de Bouwunie rekening met alle elementen die van belang zijn bij de kostprijsberekening. Voor de directe kosten zijn de prijzen van materialen, de arbeidslonen en het inschakelen van onderaannemers van belang. Ook de indirecte kosten zoals administratie, verplaatsingen, huisvesting en bedrijfsmateriaal bepalen de kostprijs.

Realisme
Heel wat ervaren aannemers werkten mee aan de opstelling van de rendementsnormen en richtprijzen. Ze zijn dus realistisch en worden regelmatig (minstens om de twee jaar) geactualiseerd.
Naast aannemers gebruiken ook architecten de Bouwunie-tabellen bij het opstellen van ramingen en verzekeringsexperten bepalen er schadeclaims mee. In scholen leren studenten op die manier tot een degelijk bedrijfsbeheer te komen. De Bouwunie ontwierp calculatienormen voor aannemers ruwbouw, schrijnwerk, stukadoorwerken, schilder- en decoratietechnieken, centrale verwarming en sanitair en elektrowerken. Al deze beroepsgroepen kunnen in de tabellen modellen vinden om hun prijzen te berekenen. De tabellen zijn zowel in boekvorm als op cd-rom beschikbaar. De cd-romgegevens zijn gemakkelijk uitwisselbaar met onder meer architecten en leveranciers en kunnen eenvoudig aan elke bedrijfssituatie aangepast worden. Bovendien bevat de cd-rom een softwaremodule kostprijsberekening. De kostprijsgegevens zijn op die manier actief en gebruiksvriendelijk te hanteren in de kostencalculatie van de eigen onderneming. 

Bron : 
www.bouwunie.be en www.livios.be 
 

09:01 Gepost door Antraciet | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.